collectief ontslag door evolutie

29 januari 2015

We leven in een tijd van genetisch gemanipuleerde apen, zelfrijdende auto’s en nieuwe organen die gekweekt worden uit stamcellen. Van tripjes naar de maan en google glasses. De grenzen van de wetenschap worden continu opgerekt. Evolutie wordt als synoniem gezien voor vooruitgang en robots gaan binnen no time het werk van 2 à 3 miljoen Nederlanders overnemen. Als het zo ver is dat we massaal werkloos worden, wat gaan we dan doen met alle tijd die vrijkomt? Nog meer nieuwe dingen uitvinden, zodat we onszelf als mens helemaal overbodig maken?

Of het nu gaat om pillen die ons gelukkig maken, huishoudrobots, digitale dokters of zwevende skateboards. We hoeven steeds minder zelf te doen. Laatst vroeg mijn zoon of hij mocht schakelen in de auto, want dat kan in papa’s automaat niet. Hardop vroeg ik me af of hij überhaupt nog zijn rijbewijs zal moeten halen. Een uur later verzocht ik hem de kliko binnen te zetten, waarop hij zich afvroeg waarom er nog geen systeem met zichzelf vernietigend afval bestaat. En oja, wanneer ik nu eindelijk weer een vaatwasser ga kopen. Want zelf afwassen is té saai. De mens wordt steeds luier en sneller verveeld naarmate de evolutie vordert. Al heeft mijn zoon met die vaatwasser wel een punt natuurlijk...

Waar we vroeger blootsvoets met een speer achter een zwijn aan gingen, gaan we tegenwoordig - de boeren en vakslagers achter ons latend - met onze zichzelf inparkerende auto naar de supermarkt of laten we onze shoarma gewoon thuis bezorgen. Onze (groot)ouders besteedden nog uren aan het breien van een nieuwe trui. Nu vinden we naar een winkel toe gaan al te veel moeite en draaien webwinkels en naaiateliers in China overuren. Wat is de volgende stap? Een kookrobot? Een biefstuk of trui die uit de 3D-printer komt?

Gelukkig heb ik een plan B. Tegen de tijd dat schrijvers-DNA genetisch te manipuleren is en de spellingcheck ook structuur, opbouw en stijl van teksten corrigeert, ga ik gewoon talenknobbel-zelfkweeksets ontwikkelen en verkopen. Mij zullen ze niet hebben.

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl