communiceren op mars en op venus

2 augustus 2013

“Jezus, heb je wel gehoord wat ik gezegd heb? Luister nu eens een keer!”
“Zeg dan ook eens wat je bedoelt! Als je zo door ratelt, kan ik je onmogelijk volgen.”
 
Mannen en vrouwen zijn verschillend en communiceren ook op een andere manier. Je zit waarschijnlijk niet te springen om een wetenschappelijke onderbouwing voor deze stelling. Als je ook maar een beetje gemiddeld bent, ondervind je de verschillen dagelijks aan den lijve. Omdat mannen en vrouwen elkaar toch niet kunnen veranderen en we – eerlijk is eerlijk – ook niet zonder elkaar kunnen, heb ik de grootste verschillen op een rij gezet. Ter lering én vermaak…

- Vrouwen communiceren relatiegericht, mannen taakgericht
“Hoe voel je je? Wat kijk je moeilijk. Je voelt je zeker wel rot!” Vrouwen willen een goede vrouw zijn, een goede moeder, een fijne dochter, vriendin, zus, werkneemster etc. Ze zijn in hun communicatie dan ook gericht op het in stand houden van relaties. Mannen daarentegen zijn meer geïnteresseerd in oplossingen. Niet lullen, maar poetsen! Geen emotionele gesprekken voor de lol. Praten doen ze als het nodig is.

- Mannen bedoelen wat ze zeggen, vrouwen bedoelen meer of iets anders dan ze zeggen
Als een man zegt dat er niks aan de hand is, is er niks aan de hand. Punt.
Vrouwen zijn heel goed in het verbergen van de werkelijke boodschap. Niet alleen met woorden, maar ook met lichaamstaal en intonatie. Een vrouw die tegen haar man zegt: “Je werkt te hard,” bedoelt eigenlijk: “Je hebt nooit tijd voor mij. Geef me eens wat meer aandacht! Is je werk belangrijker dan je gezin?” Vrouwen hebben ook de neiging te overdrijven. “Je ruimt nooit je rotzooi op” betekent “Ik heb deze week al twee keer je onderbroek in de wasmand moeten gooien. Ik vind dat vervelend”. Een tip voor de mannen: neem niet alles letterlijk op. En bedenk dat er altijd iets achter zit...  

- Mannen focussen op hoofdpunten, vrouwen op details
Een man vertelt wat hij wil vertellen. Niet meer en niet minder. Aan zijn boodschap maakt hij het liefst niet te veel woorden vuil. Heb je ooit een man ontmoet met een penvriend? Of een man die urenlang met zijn beste vriend aan de telefoon hangt? Dacht ik al. Nee, dan is er de vrouw. Die weidt graag en veel uit en komt zelden tot de kern. Alle ins en outs moeten gedeeld worden. Vrouwen zouden het mannen een stuk gemakkelijker maken als ze wat sneller to the point zouden komen. En heren, laat haar uitpraten en luister naar wat ze zegt!

- Mannen verwerken alleen, vrouwen verwerken met een ander
Als een man ergens mee zit, zoekt hij het graag zelf uit. Bij hoge uitzondering wordt er een vriend in vertrouwen genomen, maar het liefst wordt hij alleen gelaten. Bij een vrouw werkt het anders. Een vrouw deelt lief en leed zoveel mogelijk. Met haar vriendinnen, haar moeder, de buurvrouw… Gedeelde smart is immers halve smart.

- Vrouwen kunnen praten terwijl ze iets anders doen, mannen kunnen één ding tegelijk
TV kijken, strijken én telefoneren op hetzelfde moment. Facebook checken en de kinderen helpen bij hun huiswerk terwijl ze aan het koken is. Geen probleem voor de vrouw. Het enige probleem is dat ze ook van haar man verwacht dat er gepraat kan worden terwijl hij iets anders aan het doen is. Mijn tip: niet doen! Probeer het liever op een ander moment. Een man kan simpelweg maar 1 ding tegelijk en daar heeft hij zijn volle aandacht bij nodig. Ja echt!

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Luisterende, multitaskende en emotionele mannen bestaan ook. Heus. Er zijn er ongeveer 700.000 van in Nederland (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Homoseksualiteit). En vrouwen die kort van stof zijn en precies zeggen wat ze bedoelen, zijn ook te vinden. Zij worden doorgaans bitch of chagrijn genoemd.

 
P.S. Bij een mannelijke schrijver had dit blog er waarschijnlijk zo uitgezien:
“Vrouwen praten veel. Mannen luisteren niet. En daar kunnen we niks aan doen.”

 

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl