een stukje nederland in amerika

25 april 2013

Het begint al op de weg van het vliegveld naar Manhattan. Op de borden zie ik de Van Wyck Parkway aangegeven staan. Van Wyck was lid van de Holland Society en bestudeerde New-Netherland, de 17e eeuwse Nederlandse kolonie in Noord-Oost Amerika. Op de plek die nu New York heet, vond je vroeger de provincie Nieuw-Nederland. De hoofdstad was gelegen in het zuidpuntje van het huidige Manhattan en heette New Amsterdam. In de vlag van New York zijn de Nederlandse invloeden nog duidelijk te zien. Hij bevat molenwieken en heeft een blauw-wit-oranje kleur. Een stukje Nederland in Amerika dus, en dat merk je anno 2013 nog heel goed!

Amerikanen zijn dol op Nederland. Dutch design wordt alom gewaardeerd en dat zie je niet alleen aan de vele Bugaboo´s in Central Parc, de Victor & Rolf ontwerpen die gedragen worden door de sterren en de Senseo’s op menig Amerikaans aanrecht. Ook in moderne kunst en architectuur doen wij niet onder voor andere landen! De schilderijen van Mondriaan en Van Gogh hangen naast die van Picasso. Namen als Rem Koolhaas, Rietveld en Leolux klinken de gemiddelde Amerikaan bekend in de oren. Dan hebben we nog de TV. Net als de Nederlanders zitten de Amerikanen – al dan niet met een flesje Heineken in de hand - aan de buis gekluisterd voor The Voice. Dit programma met de unieke blind auditions is, net als Big Brother een aantal jaren geleden, te danken aan onze eigen John de Mol. Wij Nederlanders zijn origineel en staan bekend om ons  minimalisme, onze nuchterheid en verfrissende, krachtige en vooral ook functionele ontwerpen en ideeën.
 
Kijkend op de kaart van New York, kom je een hoop namen tegen die afgeleid zijn van het Nederlands. Ons Haarlem is goed te herkennen in de tegenwoordige naam van de wijk Harlem. Misschien wist je ook dat Brooklyn een verbastering is van het Nederlandse Breukelen en dat Staten Island vroeger Staaten Eylandt heette, vernoemd naar onze Staten-Generaal. Maar dat de kilometerslange ‘Breede Weg’ die door Manhattan loopt later Broadway is gaan heten, is misschien toch nieuw voor je. Net als de naam van de wijk Flushing; ik had de link met ons Vlissingen nog niet gelegd. Ook de nederzettingen Hempstead, Gravesend en New Utrecht hebben een herkenbare naam en het klinkt zo logisch: Wall Street heette vroeger Walstraat. Naar de vestingmuur die Nieuw-Amsterdam moest beschermen.
 
De grootste verrassing was voor mij echter de oorsprong van de bijnaam van de New Yorkers. Het woord Yankees zou namelijk ontstaan zijn uit de Nederlandse naam Jan-Kees. Sommige deskundigen zoeken de oorsprong in Jan-Kaas, een benaming die sloeg op het feit dat de Nederlandse kolonisten kaas bij zich hadden. Een derde groep vindt dat het woord is afgeleid van Janneke, de verkleinvorm van Jan. Hoe dan ook: nooit gedacht dat die stoere baseball players eigenlijk gewoon een stelletje kaasetende honkbalspelers genaamd Jan of Kees zijn…

Het is mij inmiddels wel duidelijk. Wij Dutchies worden bewonderd in de States! In een restaurant sprak ik een Amerikaan die in de jaren zeventig in Nederland geweest was. Wat hij het leukste vond aan Nederland? De treinreis van Amsterdam naar Rotterdam. Met de prachtige weilanden en molens en de vele koeien en kleurrijke tulpen. Dit vond hij nóg mooier dan de kanalen en de gevels. “And”, zo besloot hij, “you folks speak a lot of languages. We Americans are to monolingual“. En zo is ‘t, ze kunnen nog altijd van ons leren!

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl