hoort wie zingt daar kind'ren

17 november 2013

Het is weer zover. Er wordt al maanden geknipt en geplakt in huize Peels en sinds dit weekend kan er dan eindelijk legaal gezongen worden! Bij gebrek aan een open haard zitten wij gezellig bij de schuifpui. Sinterklaas Kapoentje, Zie ginds komt de stoomboot; de geijkte liedjes passeren de revue. En ik vind dat het nu eindelijk eens gezegd moet worden: de songteksten getuigen allesbehalve van dichtkunst en sterk en doelgroepgericht taalgebruik. Geen kind begrijpt toch wat er gezongen wordt? Sterker nog, voor mij als volwassene is menig woord nog een raadsel…

’Wie de koek krijgt, wie de gard’. Steek je vinger op als je kind weet wat een gard is. En wiens kleuter weet wat hij zingt als hij ‘O bitt’re smart’ ten gehore brengt? Smart? Pardon zeg. Of wat te denken van ‘Kapoentje’ en ´Ja gewis, dat kwam hij wel´. Gewis? Dat woord kan echt niet meer. Het toppunt van vaagheid is wel ‘Makkers staakt uw wild geraas’. Het klinkt voor mij als een poging tot het scheppen van orde. Zoiets als ‘Jongens, kan het wat zachter?’. Ja, dat zal het zijn. Mijn jongste zingt trouwens gewoon ’Bakker slaat je wildgeraakt’. Ook mooi.

Rijmen hoefden de songteksten vroeger niet. Dachten ze nu echt dat we niet horen dat Sinterklaasje en laarsje niet rijmt? Verstaanbaar hoefden de liedjes evenmin te zijn. Mijn zoon van 7 zingt vrolijk ‘en roept ons steeds toe’. Vroeger was ´reeds´ vast een modern woord. En wat dacht je van cadeautjes in een lege tonne in de tuin? Tegenwoordig niet echt gebruikelijk. De gemiddelde Piet strooit ook niet meer in een of and’re hoek, maar heel gericht in of hooguit rondom de schoen. Dat scheelt weer stofzuigen. 

De songteksten sloten in de oertijd vast aan bij de belevingswereld van de Jetjes en Jantjes. Zij waren nog blij met kaatseballen in een net of een bromtol met een zweep erbij. Mijn kinderen zouden me vreemd aankijken bij het uitpakken van een bonte harlekijn denk ik zo. Maar hoe weinig onze kids ook begrijpen van het gemiddelde sinterklaaslied, ze zingen uit volle borst mee. Want stel dat de goede Sint hun huisje voorbij rijdt? Dan liever braaf ‘zo zwart als roet’ meezingen. Overigens biedt onze moderne tijd hen een scala aan alternatieven. Liedjes als ‘Zwartepietenstijl’ slaan goed aan bij het jonge (en oude) publiek. Rara, hoe komt dat toch? 

Ik pleit hierbij voor een modernisering van de ouderwetse sinterklaasliedjes. Graag herschrijf ik de inmiddels bejaarde songteksten. Ik zal ze aanleveren bij info@sinterklaas.es. Misschien dat de goedheiligman iets ziet in mijn plannen. Of zou een tweet aan @sinterklaas meer opleveren? 
Vol verwachting klopt mijn hart… 

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl