Kerstborreletiquette

21 december 2016

Volgens mij is dit mijn zesde toastje met paling. Ik ben halverwege mijn derde wijntje en schat dat ik nu op vier kerstkransjes zit. Tijdens de vijfde kerstviering in twee weken tijd. Net als jij bevind ik me midden in de tijd van kerstborrels, oudejaarsbijeenkomsten en decemberdiners. En ik probeer ze een beetje ongeschonden door te komen allemaal.

Zie ik daar die klant, juf, moeder of kennis met wie ik nodig eens moet bijpraten? Ik gris mijn drankje van tafel en wissel net zo snel van gesprekspartner als van bitterbal. Het lijkt wel alsof lachen en kletsen makkelijker gaat met een biertje van de tap dan met een bakkie uit de koffieautomaat. Gelukkig merk ik dat niet ieder gesprek ergens over hoeft te gaan. Ik ben duidelijk niet de enige die moe is van een jaar hard werken en toe is aan vakantie. En dus hebben we het vooral over de amuses en de bladerdeeghapjes. Zou het nog gaan sneeuwen deze vakantie? Wat zijn jouw plannen met de feestdagen? Terwijl we nog maar een gevuld ei naar binnen proppen. 

Ondertussen herinner ik mezelf aan mijn limiet van drie wijntjes, met mijn imago in het achterhoofd. Het deel van de lekkere hapjes dat op twee benen loopt, laat ik voor wat het is. Ik doe mijn best de roddel over de scheiding van die vrouw naast ons niet te verspreiden en kijk van een afstandje naar de tekeergaande collega’s op de dansvloer. Alsof ik me nog niet voorbeeldig genoeg gedraag, weerhoud ik me er ook nog van boven de glühwein over die tariefsverhoging te beginnen. So far so good.

Nog even en ze zijn weer achter de rug, die kerstborrels. De kerstpakketten uitgepakt, eindejaarsgeschenken uitgedeeld en gourmetschotels verorberd. Dan mogen eindelijk mijn out-of-officemelding en die joggingbroek aan en mag mijn glittertruitje uit 2008 weer naar zolder. Genoeg geproost en gevreten. Kom maar op met die vrije dagen. Even niemand die iets van me verwacht, behalve rust en liefde. In januari laat ik me weer uitgebuikt en uitgerust zien op kantoor.

Hopelijk kan ook jij na kerst en oudjaar weer met een gerust hart achter je bureau kruipen en heb je je niet al te schandalig gedragen. Toch uitbundig op de bar staan dansen in je iets te korte rokje? Niet gelachen om het grapje in de nieuwjaarsspeech? Wees gerust. Niemand herinnert het zich. En in 2017 beginnen we allemaal weer met een schone lei. 

Ik wens je fijne borrels zonder uitglijders. En mét de lekkerste hapjes.

Oorspronkelijke publicatie: 
MooiSchijndel Krant kersteditie

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl