Kleintje

10 november 2018

Het is Schijndel weer gelukt. Voor het zevende jaar komt er een compleet winterpark op de markt. De tigduizenden euro’s en honderden handjes die hiervoor nodig zijn, komen zoals altijd van betrokken bedrijven en actieve vrijwilligers uit het dorp. Ook als je klein bent, kunt je veel bereiken. Of is het júist als je klein bent?

Het grote en logge Oss lukt het niet zonder extra overheidssteun. In Den Bosch zijn ze ook maar net gered en telt de gemeente nu 40.000 euro neer voor een winterevent. Wat wil je ook als ons ons niet kent en je afspraken moet maken met de assistent van de assistent van een onbekend bestuur, die je niet eens zou herkennen als je naast hem staat bij de bakker? 

Als schrijvende sponsor sprak ik met Schijndelse ondernemers die zorgen voor o.a. de tent, verwarming en het ijs. Ik zat met vrijwilliger Harrie aan de koffie, die op zijn 72e lachend de pilsjes rondbrengt, en deelde anekdotes met ijsmeester Bert, die fulltime de schaatsende jeugd in de gaten houdt. Hun gemene deler? The social factor. Ze helpen mee omdat ze zin hebben in gezellige schaatsmiddagen met de familie, curlingtoernooien met de vriendengroep en onderonsjes met collega-ondernemers. En da’s precies waar een klein dorp groot in is. 

Het is net als met de ballen van Dennis van de Ven. Die zijn niet voor niets lekkerder dan de eenheidsworst van Appie. Persoonlijke aandacht en flexibiliteit zijn onmisbare ingrediënten. Jij verkiest toch ook de knusse ijsbaan waar je tussen familie, buren en vrienden schaatst boven die immense baan waar je alleen maar onbekende stedelingen tegenkomt?

Een dorp maak je samen. Een winterpark ook. Schijndel is het bewijs dat vele kleintjes samen groter zijn dan één grote. En ja, ik ben trots dat ik een van die kleintjes ben.

Oorspronkelijke publicatie: 
Brabants Dagblad

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl