lijstjes hier, lijstjes daar

3 oktober 2013

TO DO:
- overblijven kids regelen;
- me aanmelden voor netwerkbijeenkomst;
- verjaardagsfeestje zoon plannen;
- panty’s en schoonmaakmiddel kopen;
- andere zoon afmelden voetbaltraining;
- boodschap doen voor vriendin die ziek thuis zit;
- geleende boeken terugvragen;
- naar de opticien;
- regelen dat mijn nieuwe telefoon doet wat hij moet doen, %#!*&$;
- lekkende kraan laten fixen…
 
Zo ziet ongeveer mijn lijstje voor de komende dagen eruit. Ambitieus als ik ben, stel ik mezelf het doel deze actiepunten vrijdag afgevinkt te hebben. Natuurlijk staan mijn werk, de opvoeding van mijn zoons en het huishouden allesbehalve stil, dus het moet effe tussendoor. 
 
Herkenbaar? Op een feestje bij vrienden werd er laatst in elk geval enthousiast over gepraat. Van boodschappenlijstjes, checklists, stappenplannen, inpaklijstjes, bucket lists en verlanglijstjes tot Spotify playlists en inboedellijsten bij echtscheiding: we zijn er maar druk mee. Lijstjes scheppen orde in de chaos. Het liefst maken we nog een handgeschreven lijstje, want het fysiek doorstrepen van een to do’tje voelt zo lekker. “Jiiiihaaa, ik heb alles onder controle!”
 
Vroeger al hield ik in mijn dagboek lijstjes bij. Van jongens die ik leuk vond, van leuke babynamen en van dingen die ik ging doen. Het bleef niet bij mijn dagboek overigens. Mijn moeder heeft ze zelfs bewaard, de losse briefjes die me toen al hielpen bij het ordenen van mijn gedachten. Een tikkeltje ziek of neurotisch? Misschien wel…
 
Anno 2013 is het niet veel anders.  In mijn computer, handtas en slaapkamer en op het prikbord, mijn telefoon en de kalender vind je allerlei soorten. Want ik ben er inmiddels wel achter dat het beter werkt om lijstjes te maken per onderwerp. Niet meer alles door elkaar. Nee, al doende leert men! Voor mij dus een apart lijstje met dingen die ik wil doen, die ik wil/moet kopen, die ik moet
regelen/plannen, landen die ik nog wil bezoeken, boeken die ik ga lezen, klussen die ons te doen staan en ga zo maar door. Ik ben goed bezig.
 
In ons gezin ben ik niet de enige die schriftelijk ingesteld is. Mijn zoon van 9 kan er ook wat van. Zo vond ik laatst op zijn kamer een lijstje met daarop zijn vrienden gerangschikt van 1 tot 15… Boven de computer op de speelkamer hangt een geschreven briefje met alle inlogcodes en wachtwoorden en gisteren is hij aan ‘Het boek van Jort’ begonnen. Met daarin… lijstjes. Op pagina 1 vind ik een top 10 van dingen die leuk zijn op de computer. Op pagina 2 staan zijn decemberwensen keurig gerangschikt. Hoezo, hij lijkt op z’n moeder?! Het zit blijkbaar in de genen.
 
Research leert me dat lijstjes maken inderdaad loont. Het zorgt ervoor dat je niks vergeet en helpt je bij het stellen van prioriteiten. Er zijn wel wat mitsen en maren. Te veel losse lijstjes bijvoorbeeld werkt chaos in de hand. Te lange lijsten schijnen ontmoedigend te werken. Whatever. Ik ga door op mijn manier. Mijn column kan ik weer afvinken. What's next?

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl