mag het ietsje meer zijn?

19 maart 2013

Grote kans dat jij vandaag gestart bent met een lekker ontbijtje. Lekker broodje kaas. Beschuitje met jam. Misschien zelfs een gekookt eitje erbij. Kopje thee met een schepje suiker… mmm. Tot zover niks geks.

Na dat ontbijtje heb je wellicht een leuk rokje aangetrokken. Waarschijnlijk met dat hippe shirtje en jasje erop, welke je een tijdje geleden gescoord hebt bij dat winkeltje in de stad. Heb je je haar geföhnd of er toch maar een stiekje omheen gedraaid? Paar speldjes erin en je nonchalante coupe blijft netjes zitten tot in de kleine uurtjes. Gelukkig ben je een keertje op tijd opgestaan en had je nog een minuutje om je mascara en oogpotloodje te gebruiken. Je hebt zelfs nog aan een bijpassend kettinkje gedacht en je schatje een kusje kunnen geven voordat je naar je werk ging. Knap hoor: complimentje voor je time management.

In de auto heb je - zoals meestal – een lekker cd’tje opgezet en je berichtjes op facebook gecheckt. Even je vriendinnetje een sms’je gestuurd en een mailtje naar je baas om te laten weten dat je er binnen een half uurtje bent. Je hebt al zin in dat etentje vanavond met je nichtje. Lekker een momentje om bij te kletsen onder het genot van een vispotje. Of wordt het toch een lekker biefstukje met frietjes en boontjes? Het werd echt weer eens een keertje tijd om samen een vorkje te gaan prikken...

Raak je al geïrriteerd? Of is je op z’n minst iets opgevallen aan bovenstaande tekst? Er staan namelijk maar liefst 38 verkleinwoorden in! Typisch Nederlands om overal ‘je’ en ‘tje’ achter te zetten, dat zal menig buitenlander die Nederlands leert beamen. In Frankrijk eten mensen geen ‘petit croissant’ met een ‘petit tranche de fromage’. En in Engeland geef je je little friend geen little kiss als je naar je werk gaat. Het is voor buitenlanders dus echt opvallend en het werkt vaak op de lachspieren.

Wij Nederlanders mogen dan bekend staan als een direct volk; toch hebben we de neiging woorden te verkleinen en daarmee de boel te verzachten. ‘Een biertje of sapje drinken’ klinkt veel liever en gezelliger dan ‘bier of sap drinken’. Het komt bovendien iets bescheidener en minder serieus over. Maar vind je ook niet dat ‘ik heb een vraag‘ veel stelliger klinkt dan ‘ik wil je eventjes wat vraagjes stellen‘? Waarom zwakken we onze boodschap zo vaak af, terwijl we willen dat hij aankomt? Het zal onze nuchterheid wel zijn. We hoeven niet zo nodig te imponeren. Ik persoonlijk vind het echter prettig als mensen durven zeggen waar het op staat. Dat creëert heldere verwachtingen. Als je duidelijk bent in je vraagstelling, is de kans groter dat je krijgt wat je wilt. Durf dus te zeggen wat je vindt en hoe belangrijk je iets vindt. Grote kans dat de ander dat waardeert!

Mijn jongste zoon heeft het in elk geval begrepen. Als hij een dikke kus geeft, nou... zet je dan maar schrap! Heerlijk. Dat ik er blauwe lippen aan overhoud, neem ik graag voor lief.

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl