roddel en achterklap

4 juni 2015

In ons kantoorgebouw ging een tijdje geleden het verhaal rond dat er een stelletje in ons midden was. Er werd op los gespeculeerd en gefantaseerd. Wie doet het met wie? Zijn het misschien twee mannen? Twee keurig getrouwde collega’s met lieve kindjes thuis? Man, wat waren we er druk mee. Waar de een dacht dat ze op heterdaad betrapt waren in het archiefhok, merkte de ander op dat mailen met een gezamenlijk wifi-netwerk ook behoorlijk dom is. Het was onderwerp van gesprek, van het kleinste kamertje tot aan de lunchtafel.

Ik vind het altijd fascinerend hoe verhalen zich verspreiden. Zeker als ze over spannende affaires, prille zwangerschappen of vermoedelijke relatiecrises gaan. Toen ik en mijn ex-man vertelden dat we gingen scheiden, waren er verdacht veel mensen die quasi verbaasd reageerden. En toen iemand me laatst in vertrouwen vertelde dat ze dit jaar door geldgebrek niet op vakantie konden, moest ik moeite doen verrast te lijken. Ook in het geval van dreigende faillissementen, ernstige ziektes en boeiende verhuis- of sollicitatieplannen, hebben we geen krant of social media nodig. Waar de meesten van ons hun verhaal eerst met intimi willen delen, blijkt het al lang geen geheim meer tegen de tijd dat het de grote wereld in mag. Roddelen maakt ons blij, lijkt wel.

Naast geroezemoes en gefluister over het grote leed van anderen, zijn er natuurlijk nog de dagelijkse schoolplein- en sportschoolroddels. Over het hopeloze kapsel van Marie, het nieuwe vriendje van Saar of die ouderwetse schoenen van Jetje. “Alweer een nieuwe auto. Waar doen ze het toch van? O, heeft zij promotie gemaakt? Ja ja, ze schijnt iets met haar baas te hebben…” Als het om sappige roddels gaat, spitsen we meteen onze oren. Misschien zijn we zo geïnteresseerd in andermans avonturen, omdat ons eigen leven zo saai en voorspelbaar is? Stelletje pubers dat we zijn. Maar zeg eens. Waar praten jullie over als je het over mij hebt? Vast over mijn columns, pluishaar of kledingkeuze. Want in deze broek heb ik inderdaad best een dikke kont…

Het kantooravontuur bleek achteraf gewoon onzin trouwens. Degene die het verhaal de wereld in geslingerd heeft, heeft zijn doel bereikt. Zijn roddel verspreidde zich sneller dan snel en zijn praktische experiment heeft hiermee de theorie bewezen. Óf de twee vreemdgangers hebben hem omgekocht en kunnen sindsdien weer opgelucht ademhalen. Dat zou natuurlijk ook kunnen.

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl