status: offline

17 juni 2014

Laatst gez. gisteren om 19:08. Dat is een halve dag geleden! Hoe kan dat nou? Is ze ontvoerd? Ligt ze zonder telefoon hulpeloos onderaan de trap? Zo ongeveer dit ging er laatst door de hoofden van mijn WhatsApp-vrienden. Zorgzaam of zorgwekkend?

In de badge (oftewel het rode bolletje) staat het getal 27. Zevenentwintig! Mijn vrienden maakten zich zo ongerust dat ze met z’n allen 27 appjes gestuurd hebben met de vraag of alles wel goed gaat met me. Een slimmerik heeft dit ook via SMS of telefoon gedaan en eentje is er zelfs langs mijn huis gereden om te kijken wat er aan de hand was, maar de strekking blijft hetzelfde. Het valt op als ik een halve dag niet online ben. Slik. Is het echt zo erg met me dat ik leef van like naar tweet en van mailtje naar appje? Best een eng idee ook, dat mensen mijn status continu checken. Wat nou rust of privacy? Big brother is watching me. 

Net als 500 miljoen anderen kan ik niet zonder mijn lifeline. 24/7 Kan ik zien of vrienden mijn bericht ontvangen hebben en wanneer ze het laatst online zijn geweest. Deze info lijkt me vooral handig voor de psychopaten, stalkers, neuroten en jaloerse vriend(innet)jes onder ons, maar dat terzijde. Dat de Timestamp behoorlijk vervelende situaties kan opleveren, weten we allemaal. „Je hebt mijn bericht al gelezen; waarom antwoord je dan niet? Je negeert me!” Halloooo mensen, soms heb ik even geen zin of tijd om een bericht terug te sturen. Of wil ik met één persoon tegelijk appen. Helaas kan ik dit niet onopgemerkt doen; zodra ik de app open, ben ik voor anderen zichtbaar als online. Ook als ik de Timestamp zou uitschakelen, wat ik serieus overwogen heb.

Toch laat ik hem voorlopig ’aan staan’. Het is een veilige gedachte dat ik - als ik ooit vermoord word - niet langer dan een halve dag op hulp hoef te wachten. En het idee dat mijn lichaam nog niet in verre staat van ontbinding is tegen te tijd dat ik gevonden word, staat me ook wel aan. Bij deze vast een verzoekje aan mijn vinder: stuur snel een groepsappje rond alsjeblieft. Anders wordt het wel heel druk onderaan mijn trap.

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl