De beste vragen tijdens je sollicitatiegesprek

4 september 2018

Goede vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

De vacaturetekst klinkt als muziek in de oren. Het bedrijf heeft een prima reputatie en hun carrièrepagina ziet er goed uit. Maar wil dit alles ook zeggen dat de functie echt iets voor jou is? Niet per se. Door het stellen van deze vragen tijdens je sollicitatiegesprek kom je er wél achter of de functie en het bedrijf bij je passen!

Sollicitatievragen over de functie

1.    Moet ik me strikt aan de functiebeschrijving houden of mag ik ook naar eigen inzicht dingen oppakken?
Met deze vraag laat je de recruiter of werkgever zien dat je niet voor een uitdaging terugdeinst en graag initiatief toont. De meeste werkgevers zullen dit zeker waarderen.

2.    Wat wordt er de komende zes maanden van mij verwacht?
Het is altijd goed om te peilen wat de verwachtingen zijn. Zo kom je erachter of de werkzaamheden binnen jouw kennis en kunde vallen en of de functie uitdagend genoeg is.

Sollicitatievragen over het bedrijf

1.    Hoe lang zitten werknemers gemiddeld op dezelfde plek hier?
Ben je van plan bij hetzelfde bedrijf door te groeien? Dan is het goed om tijdens het sollicitatiegesprek te achterhalen of ze bereid zijn jou deze kans te geven. Niets is erger dan een paar maanden ergens gewerkt te hebben en te ontdekken dat de mogelijkheden beperkt zijn.

2.    Wat is het beste idee van een medewerker dat jullie ooit aangenomen hebben?
Vaak zeggen ze wel dat ze een frisse wind willen, maar is de praktijk anders. Ondertussen check je meteen of jouw definitie van een goed idee hetzelfde is als die van hen.

3.    Wat is de grootste reden dat jullie medewerkers het naar hun zin hebben?
Is er bijvoorbeeld een medewerkerstevredenheidsonderzoek? Welke punten komen hier als sterkst (en zwakst!) uit naar voren? Door deze vragen aan de recruiter te stellen, weet je of een bedrijf in werkelijkheid net zo leuk is als de vacature doet geloven.

4.    Welke karaktereigenschap wordt in deze organisatie het meest gewaardeerd?
Eigenlijk vraag je wat ze het liefst zien in jou als persoon. Ook kom je erachter wat de overeenkomst zal zijn met je nieuwe collega’s. 

5.    Wat is de belangrijkste factor van jullie succes?
Uit het antwoord leid je onder andere af of het bedrijf puur voor de winst gaat en hoe belangrijk ze de relatie met klanten, leveranciers en medewerkers vinden. 

6.    Wat is de gemiddelde leeftijd op de afdeling?
Zo weet je of jouw carrièreniveau lager of hoger is. Zitten er vooral seniors op de afdeling, dan kan je veel van hen leren. Zijn de meeste collega's schoolverlaters, dan bestaat er een kans dat je coachende werkzaamheden krijgt en kan meedenken met het management.

7.    Wat zijn jullie doelstellingen voor de komende vijf jaar?
Vraag vooral ook door naar manieren waarop ze deze denken te bereiken.

8.    Met welke innovatie zijn jullie momenteel bezig?
Je toont gezonde interesse en controleert tegelijkertijd hoe vernieuwend het bedrijf is.

9.    Wat zijn de afspraken over flexibele werktijden, parttime en thuiswerken?
Bij het ene bedrijf kijkt niemand raar op als je eerst de kinderen naar school brengt of een middagje thuis werkt. Bij het andere bedrijf wordt er verwacht dat je tussen 8 en 9 uur inklokt. Goed om op voorhand te weten hoe de organisatie over flexwerken denkt!

10.    Zijn er veel mensen binnen de organisatie die op dit moment een opleiding volgen?
Je wilt graag een opleiding volgen om nog beter te kunnen functioneren, maar dat kost geld én tijd. Met deze vraag pols je of het bedrijf openstaat voor opleidingsmogelijkheden.

11.    Wordt er van mij verwacht dat ik ook in de avonden en het weekend beschikbaar ben?
Het is fijn om te weten hoe de werkweek eruit gaat zien. Past de functie bij je levensstijl? Is er nog tijd voor hobby’s of is dagelijks overwerken de norm?

Vragen over het sollicitatieproces

1.    Zijn er dingen in mijn cv waar u nog vragen over heeft?    
Zo kom je erachter of er nog twijfels zijn over jouw geschiktheid. Dit is je kans om bijvoorbeeld toe te lichten dat het gat in jouw cv door een tussenjaar in het buitenland komt.

2.    Wat zou voor u de grootste reden zijn mij uit te nodigen voor een tweede gesprek?
Zo kom je er direct achter hoe het sollicitatiegesprek is verlopen. Deze feedback kun je meenemen naar je volgende sollicitaties.

Waarschijnlijk heb je geen tijd om alle bovenstaande vragen te stellen, je toekomstig werkgever heeft natuurlijk ook de nodige sollicitatievragen voor jóu. Grote kans dat je enkele van deze 60 meest gestelde sollicitatievragen mag beantwoorden. Valt er even een stilte? Grijp je kans, laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent en check of de werkgever in kwestie bij je past! Je wilt immers niet zomaar een baan, je wilt dé baan. 

Succes met solliciteren!

Oorspronkelijke publicatie: 
https://www.nationalevacaturebank.nl/carriere/Sollicitatiegesprek/Goede-vragen-om-te-stellen-tijdens-je-sollicitatiegesprek

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl