Halt

16 februari 2019

Het moet voorjaar 1990 zijn geweest. Ene Femke uit groep 7 mocht een schooldag skippen voor haar debuut als actrice. Ze gaf die dag geen voorrang aan iemand op ‘t zebrapad, fietste zomaar over het trottoir en om het helemaal bont te maken fietste ze samen met schoolgenootjes met z’n drieën naast elkaar. Een boefje was het, die Fem. En dat allemaal in opdracht van de politie. 

De voorlichtingsfilm vol verkeersovertredingen werd namelijk gemaakt voor jongeren die bij Bureau Halt terechtkwamen. Zodat hun normen niet verder zouden vervagen en hun criminele gedrag niet zou escaleren in de toekomst. Inmiddels is het toekomst en hebben we het over 15.000 Halt-straffen per jaar en – laat ik het voorzichtig formuleren – iets andersoortige overtredingen. In sommige dorpen rond Tilburg en Eindhoven spannen ze de kroon met soms wel 35 verwijzingen per 1000 jongeren. In Boxtel en Oisterwijk kunnen we er ook wat van met 30,5 respectievelijk 21,6 boefjes op de 1000, zo blijkt uit onderzoekscijfers die vorige week verschenen. Waar we het precies over hebben? Diefstal, schoolverzuim en drank- en drugsgerelateerde zaken, ook wel ‘kleinere vergrijpen’ genoemd. Over normvervaging gesproken.

Van met z’n drieën naast elkaar of niet op het fietspad fietsen worden agenten anno 2019 niet meer warm of koud. Sterker nog, ze zijn tegenwoordig blij als je keurig op de stoep fietst. Als je dan ook nog eens voorrang geeft waar het moet, naar school gaat en niet dealt, comazuipt of steelt verdien je zo ongeveer een lintje. Iets in mij zegt dat ‘mijn’ film van toen niet helemaal het gewenste effect heeft gehad en dat mijn pubers me vierkant zouden uitlachen als ze hem nu onder ogen kregen. Helaas, ik heb nog wel zo m’n best gedaan.  

Oorspronkelijke publicatie: 
Brabants Dagblad

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl