Zorgen

9 juni 2018

Is je moeder wel ’ns somber of kan je broertje niet rustig doen? Drinkt je vader regelmatig een pilsje te veel of moet je thuis vaak meehelpen? Dan ben je een jonge mantelzorger, zeggen de experts. Even tussen jou en mij hè, welk kind kan géén ja zeggen op één van deze vragen?

Ook in Meierijstad geven we deze maand aandacht aan de 1 op de 4 jongeren die tot de groep mantelzorgers behoort. Tijdens een bijeenkomst benadrukken we dat hun zorg niet vanzelfsprekend is. Maar wanneer ben je eigenlijk mantelzorger? Is dat inderdaad als je ‘opgroeit met iemand die zorg nodig heeft of om wie je je zorgen maakt’, zoals de media het verwoorden, of praten we veel mensen nu iets aan?

Wat mij betreft is het duidelijk in het geval van de puber die nooit met vrienden afspreekt omdat hij zijn zusje van school moet halen en elke dag moet koken terwijl mama in bed ligt. De 14-jarige die steeds de kots van zijn bierverslaafde vader opruimt en geen tijd heeft voor huiswerk, lijkt me ook geen discussie. Maar een tiener die baalt van een druk broertje of chagrijnige moeder en een keer de kliko buiten moet zetten? Sorry hoor, maar dan zouden mijn kinderen driedubbel mantelzorger zijn. Er is ook nog zoiets als gewoon rekening houden met elkaar.

Resumé. De kinderen van de alcoholist en chronisch zieke zijn dus mantelzorger. Mijn jongens met hun drukke broertje niet. Blijft er een grijs gebied over, waarschijnlijk zo’n ‘2 op de 4’. Wanneer zijn zorgen of verantwoordelijkheden té volwassen en wanneer kan iemand er prima mee dealen? Ben ik even blij dat ik dat niet bepaal. Wat ik wél weet, is dat als iedere jongere met zorgen komt op 19 juni, de organisatie zich grote zorgen mag maken om het aantal stoelen.

Oorspronkelijke publicatie: 
Brabants Dagblad

Tel. 06 2470 1616info@typischfem.nl