7 voordelen van een latrelatie

Stel. Je bent alweer een tijdje single en vol goede moed aan het daten geslagen. Na tig mislukte Tinder dates, de nodige lol met je vriendinnen en een heus profiel op een serieuze datingsite kom je hem tegen. Dé man met wie het klopt en met wie je lacht als nooit tevoren. Bij wie je jezelf kunt zijn en die je neemt zoals je bent. Er is alleen één nadeel: hij woont een beetje ver weg. Terwijl jij juist zo vaak en zo dicht mogelijk bij hem wilt zijn! Deze situatie vraagt om een partijtje omdenken :-).

In plaats van ‘hij woont ver weg’ kun je ook ‘hij heeft co-ouderschap’, ‘hij wil in de buurt van zijn kinderen blijven wonen’ of ‘hij moet dichtbij zijn werk wonen’ lezen. Feit is dat samenwonen in de toekomst op z’n zachtst gezegd lastig wordt, tenminste zolang de kinderen nog thuis wonen. Mijn ervaring is dat met het loslaten van jouw ideale plaatje – man, vrouw & kinderen in één huis – een last van je schouders valt. Het kan ook anders dames!

 1    Tijd, ruimte & aandacht voor je kinderen
Als je alleen met je kinderen woont, kun je hen alle tijd en aandacht geven die ze nodig hebben. Ze hoeven je niet te delen met je vriend en jullie huis blijft jullie eigen plekje. Niks slaapkamers delen met nieuwe broertjes en zusjes. Niks ruimte maken voor die mountainbike of vishengel. Er is rust in huis en er blijft rust in huis. Hoe lekker is dat?

2    Lekker veel tijd voor jezelf
In een latrelatie blijf je zelfstandig en in plaats van elke avond op de bank zitten met je lief, heb je lekker veel tijd voor jezelf. Om een boek te lezen, te gaan sporten, uitgebreid in bad te gaan en af te spreken met vriendinnen. Je hebt helemaal geen tijd voor een vent elke dag! 

3    Your way or the highway
Jouw huis blijft jouw huis. Dat betekent ook dat alles op jouw manier kan gaan en dat jij bepaalt. Alles waar je aan gewend bent, blijft zo. En dat vinden wij vrouwen over het algemeen heerlijk … Van je roze handdoeken tot aan je manier van de was opvouwen. Baas zijn in eigen huis is zo gek nog niet. 

4    Nachtrust verzekerd
Slaap is van levensbelang als je overdag goed wilt functioneren. Zonder man naast je kun je heerlijk doorhalen en ongestoorde uurtjes slaap pakken. Niemand die draait, snurkt of naar de wc moet … Je hoort mij niet klagen.

5    Het blijft spannend
Als je elkaar slechts af en toe ziet, wordt het niet snel vanzelfsprekend. Je blijft uitkijken naar momenten samen en houdt sleur buiten de deur. Een avondje op stap samen of juist op de bank een filmpje kijken. Bij elkaar blijven slapen of elkaar spannende appjes sturen.. Zolang je blijft latten en elkaars onderbroeken niet hoeft te wassen, blijft het leuk. En romantisch.

6    Altijd een opgeruimd huis
Zeg eens eerlijk. Het voelde meer dan lekker toen je net van de rommel van je ex af was, toch? Geen vieze tandpasta meer in de wasbak. Geen modderige voetbalschoenen in de hal. Altijd een opgeruimd huis, ik teken ervoor! Praktische sores als elkaars vieze mokken en sokken opruimen kan altijd nog.

7    Opvoeden? Ieder z’n ding.
Heeft je partner ook kinderen? Dan zul je beamen dat er altijd opvoedverschillen zijn tussen jou en hem. Of tussen jou en zijn ex of hem en jouw ex. Deze praktische verschillen zijn stukken minder irritant als je er niet dagelijks mee geconfronteerd wordt. Eten zijn kinderen amper groente? Ruziën jouw kinderen de hele dag en maken ze elkaar drukker dan druk? Dat is voor een weekend of een vakantie best te overzien. Elke dag met z’n allen in één huis zou stukken meer aanpassingsvermogen vereisen van iedereen.

Zo bekeken is een latrelatie misschien wel de ideale vorm van samenzijn voor dit moment. Onze tijd komt nog wel. Alhoewel, wie weet wil ik na jaren op deze manier wel nooit meer anders …

Oorspronkelijke publicatie: www.happysinglemoms.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu