9 types die je als single mom tegenkomt

9 types die je als dating mom tegenkomt
en wat je van deze mannen leert

Alweer een jaar voorbij. Mijn tweede jaar als single mom om precies te zijn. Het waren twee bewogen jaren, vol met avonturen mét en zonder mijn kinderen. Ik zit bij de kerstboom en denk terug aan de categorie ‘zonder kinderen’. Er komt een lach op mijn gezicht. Tinder, Pepper, Parship … I’ve been there. En wat ik zoal voorbij heb zien komen op datingvlak, is ronduit vermakelijk. Van de jonge god tot de getrouwde man. Van de snelle jongen tot de verstokte vrijgezel. Lees, herken en huiver. 

1    De twintiger
Hij vond me een milf. Dus. Nu kan ik een verhaal gaan ophangen over hoe onbeschoft dit was en waar de jongen in kwestie het lef vandaan haalde. De werkelijkheid is dat dit compliment in die fase van mijn leven meer dan welkom was. Deze knapperd met sixpack heeft me even laten voelen dat ik nog in de markt lig. Yes! Mijn tip voor dag 2? Ga er met je hervonden zelfvertrouwen weer vandoor. Blijft hij volhouden en ziet hij je als lopende ervaringsdeskundige die hem eens lekker mag bijscholen? App gewoon wat foto’s van je kinderen. Of vertel over je bevalling. Stilte en rust gegarandeerd.

2    De verstokte vrijgezel
Wie kent ze niet? Van die veertigers die nog nooit een lange relatie hebben gehad, laat staan dat ze getrouwd zijn geweest of kinderen hebben. Hij eet drie keer per week bij zijn moeder, bewaart een foto van zijn petekind in zijn portemonnee en wat fijn is: hij heeft alle tijd voor jou. Na 3 appjes vraagt hij je zowat ten huwelijk en ook het onderwerp kinderwens komt verdacht snel ter sprake. Ik hoef je misschien niet uit te leggen dat dit type het bij mij nooit geschopt heeft tot een real life date. Na wat heen-en-weer-geapp heb ik hem vriendelijk doch duidelijk gemeld dat ik onze bagage ‘niet gelijkwaardig genoeg’ vond. Of zoiets.

3    De getrouwde vent
Voordat hij überhaupt weg is bij zijn vrouw, zoekt hij alvast vervanging. Of hij is niet eens van plan weg te gaan en zijn profiel meldt dat hij ‘op zoek is naar spanning’. Echt, ik heb keurige schoolpleinvaders voorbij zien komen die ‘gelukkig’ getrouwd zijn en met wiens vrouw ik de dag ervoor nog de gymzaal stond te poetsen. Over dit type kan ik kort zijn: wegwezen! En oja, als je slim wilt zijn, weersta dan de neiging zijn vrouw in te lichten. Iets met karma en je bemoeien met je eigen zaken…

4    De weduwnaar
“Dat deed mijn vrouw ook altijd.” Zucht … Al bij date 1 had ik het gevoel te moeten concurreren met een overleden vrouw. Die uiteraard de mooiste, liefste, slimste en grappigste vrouw op aarde was. Wat ze ongetwijfeld ook was natuurlijk. En ja, het is ongelooflijk triest dat hij en zijn kinderen haar nu moeten missen. Geloof me echter toch maar als ik zeg dat het verdomde lastig daten is als er overal foto’s staan en als de kledingkast vol hangt met haar blouses. Misschien kun je hem beter even parkeren, deze man.

5    De gescheiden papa 
Deze categorie is onder te verdelen in de ‘ik-grijp-alles-wat-ik-krijgen-kan-variant’, de ‘ik-zoek-een-nieuwe-moeder-voor-mijn-kinderen-variant’ en de ‘iets-ertussenin-variant’. Het eerste type vindt het vooral fijn om af te spreken als hij zin heeft en verder moet je geen moeilijke vragen stellen. Grote kans dat hij nét gescheiden is trouwens. Variant 2 laat vrolijk zijn zoon opnemen als je belt en stelt na twee ontmoetingen voor met elkaars kinderen naar Center Parcs te gaan. Als je gelukt hebt, tref je een gescheiden papa van de bijzondere variant 3. Maar die zijn zeldzaam.

6    De snelle jongen 
Ping. Een foto van zijn cabrio. Ping. Een foto van zijn nieuwe design keuken. Dat er mannen zijn die denken dat wij vrouwen kicken op Maserati’s en de nieuwste smart tv met ultra HD-resolutie, vind ik lachwekkend. Naast zijn kledingstijl is dit type man meestal te herkennen aan zijn beroep. Grote kans dat hij vertegenwoordiger is, in de reclame zit of ondernemer is. Hoe groter de auto, hoe kleiner zijn eigenwaarde. Mijn ervaring? Een keer luxe uit eten is misschien best leuk, maar daarna zoek ik toch wat meer … euuuhhh … diepgang. En echtheid.

7    Het ik-heb-mijn-ex-nog-niet-losgelaten-type 
Menig vrouw zal nu een diepe zucht slaken. Hoe frustrerend is het als je iemand leuk vindt die nog midden in het afwikkelen van zijn scheiding zit? Die zolang nog met zijn ex in één huis woont (“maar ik slaap in de logeerkamer”) en die zijn trouwring nog op zijn nachtkastje heeft liggen. Mijn enige conclusie: deze man heeft tijd nodig. En in veel gevallen eerst een ik-ga-helemaal-los-fase voordat hij serieus relatiemateriaal is. Mij kostte het destijds even voordat ik het inzag, hopelijk gaan jouw ogen eerder open!

8    De one night stand
Tja, de man voor één keer mag niet ontbreken in mijn lijstje. Natuurlijk kan dit type man samenvallen met type 1, 6 en 7. Of met 4, 5, 2 of 3, zo je wilt. Wil je nieuwe trucjes leren? Heb je fantasieën of zijn er dingen die je altijd al eens wilde doen? This is the time.

9    De knuffelbeer
Tot slot softe Sjoerd. Hij luistert 24/7 naar je verhalen over de scheiding en slaat een arm om je heen als je het nodig hebt. Bij hem kun je eindeloos klagen over je ex, het mag altijd over jou gaan en hij begrijpt alles. Hij is er precies op het juiste moment, wat natuurlijk prima is. Gezellig ook. Tot het moment waarop jij beseft dat een keer tegengas ook wel leuk is. En dat je hem niet nodig hebt om sterk te zijn! 

Persoonlijk heb ik even geen behoefte aan het ontmoeten van nieuwe types, maar wie weet kun jij deze lijst aanvullen met jouw ervaringen? Ik houd het voorlopig bij een gescheiden papa, variant 3. Die wel eens een blijvertje zou kunnen zijn.

Oorspronkelijke publicatie: www.happysinglemoms.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu