Armoe troef

Pak ‘m beet 260 kinderen in Boxtel, Haaren, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel gaan deze week met ongewassen kleren naar school. Ze krijgen dit weekend geen glaasje fris tijdens The Voice en een koekje na school zit er ook niet in. De reden? Hun ouders stonden deze week bij een leeggeroofde voedselbank.

Hoe zielig kun je worden. Midden in de nacht op strooptocht gaan. De supermarkt en benzinepomp met hun goede verzekeringen laat je links liggen, om je vervolgens doodleuk te vergrijpen aan ice tea, zoetwaren en wasmiddel bij de voedselbank in Boxtel. Bedoeld voor arme mensen die zich geen bezoek aan de buurtsuper kunnen veroorloven. Alarminstallatie of niet. Jij kent echt geen grenzen hè. Ik mag hopen dat je ooit zelf financiële sores krijgt. Dat je verrast wordt door ontslag, ziekte, faillissement of scheiding en samen met je huis onder water verdwijnt. Zit je opeens in de schuldsanering en leef je net als 1,2 miljoen andere Nederlanders onder de armoedegrens. Komt dit scenario ooit in je botte kop op?

Inbreker, ik wil het graag begrijpen en denk speciaal voor jou even in oplossingen. Heb je lopen kutten omdat je niet weet wat je met je tijd aan moet? Ze zoeken nog vrijwilligers daar, heb ik gehoord. Zit je serieus aan de grond en zie je geen andere uitweg dan je koekjes te stelen? Het schijnt dat je voortaan wekelijks mag langskomen. Je hoeft alleen maar even te checken of je aan de voorwaarden voldoet en je krijgt niet alleen koek, maar meteen een complete zak levensmiddelen mee. Gewoon overdag, gratis en voor niks. 

En oja, maak je vooral geen zorgen om die 260 kinderen die een koekje minder krijgen. Die zijn ’t gewend. 

 

Oorspronkelijke publicatie: Brabants Dagblad

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu