Autodieet

Rijbeurt bij voetbal? Kan ik moeilijk in andermans schoenen schuiven. Koffie bij een potentiële klant 4 steden verderop? Ik zou wel gek zijn om nee te zeggen. Ook bij vervoer naar het schoolkamp en de wekelijkse huizenwissel – waarbij onder meer 9 school-, gym- en sporttassen en kratten vol schoolboeken van A naar B verplaatst worden – is de aanwezigheid van een auto vrij essentieel. En zo heb ik wéér een week met een overdosis CO2-uitstoot te pakken.

Je voelt hem al: ik heb gelezen dat gemeente Meierijstad het goede voorbeeld geeft en meedoet aan de landelijke actie Low Car Diet, en ben nu mijn eigen milieuzonden aan het overdenken. Jammer genoeg heb ik geen werkgever die leenfietsen, gratis OV-kaarten en deelauto’s faciliteert – zoals het personeel van de gemeente wél heeft – dus mijn auto een maand laten staan is aardig lastig. Kan ik mijn transportgedrag dan misschien compenseren en het milieu op andere fronten blij maken? Een snelle online test vertelt me van wel. En het blijkt nodig ook: als iedereen zou leven als ik hadden we 4 aardbollen nodig! Waarmee ik trouwens maar iets slechter scoor dan de gemiddelde Nederlander, die om 3,6 aardes vraagt. Tot mijn verrassing blijkt het met dat schandalig rijgedrag allemaal wel mee te vallen; ik ga vooral te weinig naar de kringloop voor nieuwe kleren en spullen, eet te veel eieren en kaas en vul de badkuip nét iets te vaak. 

Hopelijk snappen ze daar bij de gemeente ook dat het totaalplaatje telt. De auto laten staan maar ondertussen vrolijk doorgaan met biefstuk eten en de ketel opstoken slaat natuurlijk ook nergens op. Ik weet in elk geval wat me te doen staat en ben me weer wat bewuster geworden van mijn ecologische voetafdruk. Gemeentelijke missie geslaagd.
Nu mijn persoonlijke nog.

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu