Beroepskeuze? Kijk naar je naam!

Femke Hellings. Nogal een doorsnee combi van een Schijndelse achternaam en een voornaam die op iedere Friese vrouw slaat. Allesbehalve uniek dus. En als ik dan hoor over de faamnaamverkiezing die momenteel weer plaatsvindt, vind ik mijn naam ineens nóg saaier dan saai. Ook op carrièrevlak kan ik er weinig mee. En ja, dat laatste zal ik uitleggen.

Het begon eigenlijk vorige week, toen mijn zoon – van achter Peels geheten en solliciterende naar een Havo snuffelstage – zijn idee met me deelde. Ooit wil hij samen met zijn broers een bierbrouwerij beginnen. Peels Pils wordt vast een regelrechte hit. Na een lachbui zag ik wel heil in zijn plan. Het is oogarts I.C. Notting en gynaecoloog Schimmel immers ook gelukt hun naam optimaal in te zetten. Zou Nicky Maus uit Best, die dit jaar meedoet aan de faamnaamverkiezing van Radio 538, al ooit aan een baan bij Disney gedacht hebben? En wat te denken van deelnemers Mat Ras, Dick Mik en Roy de Kool; zouden ze inderdaad gaan voor een beddenwinkel, bakkerij en groentezaak? Voor Eddy Schekman denk ik aan een glansrijke carrière als cabaretier, Anne Bol floreert vast in de sportschool en ook voor Willem Hartman en Wil Naaijen kan ik wel een passend beroep bedenken. 

Over met de pret en terug naar Hellings. Je snapt dat ik een beetje baal van mijn weinigzeggende naam waarmee ik hooguit een wintersportblog of rodelbaan op de Vlagheide kan beginnen. Het geluk van een faamnaam heb ik niet, ik moest destijds nog serieus nadenken over mijn studiekeuze. Heb jij of heeft je kind plannen voor een meeloopstage of carrièreswitch? Moet er een vakkenpakket of opleiding gekozen worden? Doe jezelf een plezier en spreek je naam even hardop uit. Kan zomaar jaren keuzestress schelen. 

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu