Bravo Brabo

Lintjesuitreikingen. Erepenningen. Werknemer-, ondernemer-, winkel- of vrijwilliger-van-het-jaar-verkiezingen. Normaal gesproken vind ik het altijd een hoop blabla. De besten sloven zich uit in stilte en worden niet genomineerd voor zo’n lintje of beeldje, denk ik dan sceptisch. Maar dit jaar is alles anders. Zo ook mijn gevoel bij de verhalen van de genomineerden voor de titel Brabander van het Jaar 2020.

Linda die in coronatijd dagelijks 250 bakjes soep rondbracht onder zieken, zorgpersoneel en mensen in de risicogroep? Wauw. Pakketbezorger Jan die extra de tijd neemt om een praatje te maken met eenzame ouderen? De tranen schieten in mijn ogen. En Monique die ervoor zorgt dat arme ouders hun kind tóch een sinterklaas- of verjaardagscadeautje kunnen geven? Draag mij maar weg. Of het door corona, de naderende decembermaand of een veranderende hormonenspiegel komt? Geen idee, maar ik zie het dit jaar met andere ogen aan allemaal.

Gewone Brabanders die iets buitengewoons doen voor een ander. We kennen er allemaal wel eentje. Misschien ben jij wel de buurvrouw van Maarten uit Boxtel, die naast zijn gewone baan tientallen miniconcerten gaf voor bewoners en medewerkers van zorginstellingen. Of de neef van Barry uit Spoordonk, die in 10 dagen tijd van Parijs naar Spoordonk rende om geld op te halen voor het ernstig zieke dochtertje van vrienden. En ja, je kunt natuurlijk ook familie zijn van een van al die buitengewone Brabanders die niet genomineerd zijn. En nu balen dat je diegene niet aangemeld hebt. 

Wie is jouw Brabo van het jaar? Officieel stemmen op je favoriet kan tot en met 11 december. En nog beter nieuws: voor officieus iemand verrassen met een beeldje, bloemetje of bedankje geldt geen uiterste datum. Een gulle decembermaand allemaal!

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu