de eerste keer

Kriebels. Opwinding. Angst. Trots. Lef. Adrenaline. Twijfel. Spanning.

Er gaat van alles door je heen tijdens die magische eerste keer. Je hoopt dat het onvergetelijk gaat worden. Dat het een prachtige herinnering wordt. Terwijl je je er tegelijkertijd niet te veel van wil voorstellen. Want stel dat het tegenvalt?

Tja, die eerste keer. Of je nu na jaren fantaseren eindelijk gaat parachutespringen, voor het eerst een presentatie moet houden voor een grote groep mensen of in je eentje op reis gaat; iets nieuws doen geeft een kick! De geleerden zijn het er ook over eens: door verrassingen en nieuwe ideeën worden de hersenen gestimuleerd en dit heeft een positieve invloed op je humeur. Als je met een nieuwe of onverwachte situatie bent omgegaan, voel je je naderhand zo veel beter over jezelf. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die regelmatig nieuwe dingen doen, meer tevreden zijn dan diegenen die altijd bij de dingen blijven die ze gewend zijn. Die nieuwe dingen maar ’eng’  of nutteloos vinden. Ja, het is echt zo. Life begins at the end of your comfort zone!

Omdat ik houd van vernieuwing en wel wat frisse energie kan gebruiken, heb ik in de afgelopen weken een aantal nieuwe dingen gedaan. Zo volgde ik een les streetdance, ging ik op stap met nieuwe mensen en maakte ik een goedje met pompoen en geitenkaas (waar ik wonder boven wonder niet ziek van werd). Voor mij ook redelijk apart – en verhelderend – waren de avonden waarop ik bewust alleen thuisbleef en het thee-en-kletsaanbod van vriendinnen afsloeg. Het meest grensoverschrijdend was misschien nog wel de zaterdagmiddag waarop ik gecoacht werd door een paard. Ik. Die amper ooit een paard geaaid heeft. Het kan verkeren…

Al met al heb ik genoten en nieuwe inzichten opgedaan. ’Anders doen’ voelt soms heel goed en ik kan het dan ook iedereen aanraden eens buiten de gebaande paden te gaan. Het werkt verfrissend. En nee, je hoeft dus heus niet meteen iets spectaculairs te gaan doen. Leer bijvoorbeeld eens een nieuw spel. Bezoek een nieuwe plaats. Ga deze zomer iets anders doen dan naar die ene camping in Frankrijk. Kies een andere weg naar huis. Ga op muziekles of voor mijn part naar de kamasutrabeurs. Het zal je wereld vergroten. Misschien ontmoet je wel leuke mensen of ontdek je verborgen talenten van jezelf. Doe eens gek! 

Wat is de laatste keer dat jij iets voor het eerst gedaan hebt?

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu