de stem van de spiegel

Eens in de paar jaar móet het. Die van vorige zomer kan echt niet meer. Zij die hem alleen dragen op het strand, hoeven er misschien minder vaak aan te geloven. Maar voor moeders die mee van de glijbaan gaan en zelfs op zondagochtend de drukte in het lokale zwembad trotseren, is er geen ontkomen aan. Het ding is volledig verchloord en uitgelubberd… er moet een nieuwe bikini komen. En wel nu.

Ik schrijf dit voor alle vrouwen die ertegenaan lopen te hikken. Voor die 66% die last heeft van bikinistress. Evenredig aan de stijging van de temperatuur wordt het drukker in de sportschool en neemt de omzet van Gilette toe met 200%. Dieetboeken vliegen over de toonbank, want we moeten goed voor de dag komen in die nietsverhullende halterbikini. Of wordt het een ondersteunende beugeltop, een rolverhullende tankini, een functionele push-up of een degelijk corrigerend badpak? Het zal ons een zorg zijn, zolang het stuk stof onze mindere kanten maar verdoezelt en onze sterke punten accentueert. Echt waar, meer vragen we niet. Moet te realiseren zijn, dacht ik zo.

Het begint bij de keuze uit pak ’m beet 48 soorten. Welke past bij je figuur en welke juist niet? Ga je voor effen of een print? Voor hooguitgesneden of pijpjes? Dan is er het krappe pashokje met gordijntjes die nét niet sluiten. De bemoeizuchtige verkoopster die te pas en te onpas komt kijken en die de hele zaak laat horen dat het broekje nog wel een maatje groter mag. Als je geluk hebt, wordt je lijf door minder dan 1000 Watt verlicht en zie je in de humeurverpestende spiegels niet alle putjes, rimpels, cellulitis, stoppeltjes, vlekjes en striae… Natuurlijk willen we de glooiing van de stof goed kunnen beoordelen, maar kan er geen spiegel uitgevonden worden die ons de glooiing in onze dijbenen bespaart? Het is maar goed dat de gemiddelde man niet weet wat voor drama’s zich afspelen voordat wij vrouwen onbezorgd in ons lapje textiel over het strand huppelen…

Hoe draaien we dit nu om zodat het kopen van een bikini weer leuk wordt? Enkele tips: Eet de hele week voor je shopsessie suikervrij. Sport een paar keer extra. Zorg dat je niet ongesteld bent. Dat alles netjes geschoren is. Ga iets van tevoren naar het toilet. Adem dan 10 maal in en uit. Verzamel al je moed. En stap dán pas de lingeriezaak binnen. Lingeriezaak ja, want de one-size-fits-all modelletjes en het TL-licht bij V&D en H&M maken de vrouw boven de 20 er niet mooier op. Vanaf hier mag de verkoopster het van je overnemen. Geloof me, jijzelf kijkt toch niet neutraal naar je spiegelbeeld. Bovendien ziet zij je – zoals de rest van de wereld – in 3D. Bewegend, lachend, pratend en gebarend. En dat is heel anders dan het stilstaande beeld wat je zelf in de spiegel ziet. Echt…

Heb je eindelijk een kek exemplaar gescoord? Dan heb je koffie met gebak verdiend vind ik. Denk vanaf nu niet meer na over je lijn en geniet! Ik verklaar het bikiniseizoen voor geopend.

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu