De wat-als-stapel

Gaat er iemand verhuizen? Moet er geverfd worden? Val ik spontaan 10 kilo af of kom ik even 12 kilo aan? Met mijn garderobe ben ik overal op voorbereid. Zelfs als bolero’s weer in de mode komen en ik straks in de overgang alsnog borsten krijg. Ík zit safe.

Tijdens mijn jaarlijkse opruimsessie kom ik hem natuurlijk weer tegen. De plank met stapels kleren voor stél dat. Misschien ga ik ooit wel een huis bouwen en moet ik dag in dag uit klussen (plus iedereen die komt helpen van kluskleding voorzien). Kledingstukken waar een gat of vlek in zit, worden rechtstreeks op deze klusstapel gepleurd. Dan is er nog de wat-als-ik-afval-stapel. Het zou toch kunnen, dat ik binnenkort weer eens 56 kilo weeg? Dan ben ik vast blij dat ik die ieniemienie sportbroek en knalgroene jeans (what was I thinking?) bewaard heb. Hetzelfde geldt voor de stel-dat-ik-aankom-stapel. Met de maand december in het verschiet kan die echt niet weg. 

Het ergst is misschien nog wel de wat-als-ik-het-ooit-nog-nodig-heb-stapel. Mantelpakjes voor als ik ga solliciteren bij een accountantskantoor. Een galajurk uit het jaar 2006 (stel dat ik een miljonair aan de haak sla). Tig feestjurkjes, zodat ik de blits maak tijdens de komende 24 kerstdiners. De stapel misschien-vind-ik-het-ooit-weer-mooi neemt ook een prominente plek in de kast in. Leggings en witte riemen die het daglicht niet kunnen verdragen. Korte spijkerrokjes die ik heb aangeschaft vóór mijn dertigste. En dat vestje past altijd nog leuk op een broek. Toch?

Klaar ben ik ermee. Ook al heeft dat beeldige blouseje een vermogen gekost, maatje misschien-nog-ooit gaat linea recta naar die vriendin met tienerdochter. De kans dat er in één seizoen 8 vrienden gaan verbouwen, of dat ik tuinieren als hobby krijg, lijkt me eveneens minimaal. Dat je de ladder in die panty niet ziet met hoge laarzen is natuurlijk een argument van niets, en we weten allemaal dat je die blouse met vlek op de mouw altijd aan wilt zónder jasje erover. Weg ermee dus. Weet ik meteen precies wat ik nog nodig heb. Ruimt lekker op zo. Mee shoppen, iemand?

 
Oorspronkelijke publicatie: MooiSchijndel Krant

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu