December

‘Sinterklaasje blijf maar binnen met je knecht.’ ‘Staying home for Christmas’.

Dat de feestdagen er dit jaar anders zullen uitzien, wordt steeds duidelijker. Met Sinterklaas in de risicogroep, kerstkoren die zich niet mogen laten horen, een afgelast Winterpark Schijndel en een dreigend vuurwerkverbod moeten we creatief worden met z’n allen. Want december overslaan? Dat is natuurlijk geen optie. 

Veel mensen zien de oplossing in extra gezelligheid thuis, zo blijkt uit het hoge aantal kerstbomen dat nu al gereserveerd wordt en kerstversiering die in oktober al zowat is uitverkocht. Ook sinterklaas zal – net als vroeger – wel een knus thuisfeestje worden. Met zingende kinderen, gevulde schoentjes, een intocht op tv en de buurman die op het raam bonst.  En ouders die lekker willen uitpakken? Die geven ome Wim naast een nepbaard gewoon een mondkapje of plannen een online videocall met de Sint. Met onze kinders komt het dus wel goed. Voor de groepssurprise en het familiediner met opa en oma wacht ik daarentegen nog op een eurekamoment. Coronaproof lootjes trekken is bij ons inmiddels gelukt, maar samenkomen met zes volwassenen en zes kinderen wordt binnen de huidige richtlijnen toch een uitdaging. Misschien moeten we er eentje thuis laten of de familie opsplitsen? De surprises opsturen en uitpakken tijdens een online uitpakparty? Of hé, we kunnen ook allemaal een dag of tien in vrijwillige pre-quarantaine.

Een heerlijk avondje gaat het worden mensen, links- of rechtsom. Operatie ‘red de feestdagen’ is bij deze begonnen, originele ideeën zijn van harte welkom in mijn mailbox. En weten we écht niet hoe we de Kerst zonder elkaar door moeten komen? Dan kunnen we altijd nog met z’n honderden naar een of andere nachtmis ergens. Hebben we in ieder geval geen stille nacht. 

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu