Droomdrone

Een drone die een blad bier komt brengen, zodat je geen drie kwartier in de rij hoeft te staan bij de bar. Overvliegende drones die je haar föhnen als je met frisgewassen paaskapsel het terrein op loopt. Of eentje die je opdracht geeft vanaf 20.00 uur het hoofdpodium te filmen, zodat jij al livestreamend met een broodje bal in het gras Anouk kunt zien. 

Ik fantaseer hier over Paaspop 2020. Er is namelijk sprake van inzet van drones op het festival. Primaire doelen zijn veiligheid en het opsporen van zakkenrollers – geweld en criminaliteit als gevolg van alcohol- en drugsgebruik nemen ook in Schijndel toe – maar ik zie méér mogelijkheden. Er zijn alleen nog wel een paar ietsie pietsie kleine puntjes die wellicht roet in het festivalfood kunnen gooien. Zoals de regel dat je niet met drones boven een mensenmenigte mag vliegen. En die verrekte privacywetgeving natuurlijk. 

Dit laatste lijkt me keurig af te vangen door mensen een vinkje te laten zetten op een formulier bij de ingang of tijdens de kaartverkoop. Maar hoe verklein je het risico van een lege batterij, oftewel de kans van 99 op 100 dat het zoemende gevaarte op een gegeven moment op iemands hoofd neerkwakt met een vaartje van pak ‘m beet 200 km/u? Met een paar Duracelletjes en een aansprakelijkheidsverzekering red je dat niet schat ik zo. 

Al met al denk ik dat we gewoon even moeten wennen. Over een paar jaar is het vast net als met vliegtuigen. Die kunnen tenslotte ook neerstorten en dat risico nemen we dagelijks zonder te mokken. En kijk naar Google. Die ziet en weet ook alles van ons, en er gaan dagen voorbij dat ik niemand bezwaar hoor maken. Dus drones op Paaspop? Het zou zomaar eens niet bij dromen hoeven blijven.

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu