Ervaring

Een paar jaar geleden werden ze al ingezet om het lerarentekort mee op te vangen. En nu worden ze weer gevraagd om in te vallen voor juffen en meesters die met een snotneus thuis of uit voorzorg in quarantaine zitten. Je hoeft ze niet in te werken, ze zijn flexibel – want hebben zelf geen kinderen meer thuis – én ze hebben een schat aan ervaring. Zeg nou zelf, idealere leraren dan gepensioneerden vind je nergens.

Zowel op basisschool De Heijcant in Schijndel als op de L.W. Beekmanschool in Den Bosch staan in coronatijd pensionado’s voor de klas. En zestigers Marije, Christine en Rob vinden het lesgeven nu leuker dan ooit! Ze hoeven zich mooi niet druk te maken over leerlingvolgsystemen tot drie cijfers achter de komma, rapportvergaderingen of tienminutengesprekken. Ze hoeven ook niet achter de geraniums te blijven zitten nu hun stacaravan niet bezocht kan worden en hun tropische reisplannen in de koelkast zijn beland. In plaats daarvan mogen ze fijn omgaan met kinderen, hun kennis overbrengen en zich jong blijven voelen. Lekker relaxed, een of twee dagen per week. Je zou je er bijna voor laten omscholen.

Toch vinden ‘ze’ het geen structurele oplossing. Pensioen is pensioen, vinden overheden en directies. Nou, ik zie het probleem niet zolang de gepensioneerden hun pensioen vrijwillig parkeren om de maatschappij te helpen. Sterker nog: ik zie gepensioneerden uit de zorg terugvragen ook als oplossing voor de vaccinatiestress die we straks gaan krijgen. Waarom zouden alleen de president van Amerika en hoogleraren op universiteiten bejaard mogen zijn? Met hun enthousiasme en ervaring besparen Marije, Christine en Rob ons allen een hoop online lessen, thuisonderwijs en vervangersregelstress. 

Zestigers zijn de nieuwe veertigers. En uit ervaring kan ik je melden: als veertiger kun je nog best wat jaartjes mee. 

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu