Flirting on ice

Gewoon een doordeweekse middag op de ijsbaan op de markt. Het thema lijkt ’Meisjes plagen, kusjes vragen’. Zo jong als ze zijn, er wordt wat afgeflirt. Mijn middelste zoon van 8 showt zijn kunsten en checkt ondertussen of de meiden hem wel zien. De oudste van bijna 10 pakt het anders aan. Hij observeert. En zorgt dat hij niet valt tijdens tikkertje. Ieder z’n tactiek.

Natuurlijk zou je kunnen zeggen dat het onschuldig kinderspel is. Wat uiteraard waar zou zijn. Maar wat ik hier zie, is toch echt flirten voor beginners. Er wordt gebloosd, gefluisterd, geïmponeerd, gegluurd, geschaamd en gehuild. Er gebeurt van alles op die ijsbaan én in de hoofden van de prepubers. De seksualiteit doet zijn intrede. Het viel me al een tijdje op dat er in de badkamer anders naar me gekeken wordt. Als enige vrouw in huis was ik op sommige fronten al reuze interessant, maar dat verandert voor sommige gezinsleden langzaamaan in gênant en irritant. Want kletsen in de badkamer? „Kun je dan wel effe iets aantrekken mam? Ik hoef niet alles te zien.” Dus.

Het gedrag van mijn zoons is volkomen normaal, stelt google me gerust. Kinderen krijgen rond hun tiende behoefte aan meer informatie. Aan concrete seksuele voorlichting dus. En waar ik bij mijn zoon van 5 nog weg kom met een verhaal over een zaadje van papa wat in mama’s buik werd geplant, moet ik bij die van 9 toch met iets beters komen. Volgens de geleerden moet je er niet te spastisch over doen en alles gewoon bij naam noemen. Prima. Ik ben voor openheid. Zaadjes wordt dus sperma. En planten wordt neuken. Zo staat het ook in „Seks en zo”, hét nuchtere en realistische boek voor jongens en meiden van deze leeftijd. Er wordt ook geschreven over beffen, pijpen en aftrekken. Over soa’s, condooms en bevallingen. En er wordt uitgelegd dat je piemel stijf wordt als je geil bent. Oké, ’t is effe slikken, maar dit moet ons lukken… 

Gewoon een zaterdagavond op de bank in onze woonkamer. We knikken elkaar bemoedigend toe en ik begin te praten. Hoe het gesprek met onze beginnende flirter ons verging? Tja. Het duurde om precies te zijn 3 minuten. De inleiding ging goed. Hij vond net als wij dat hij al groot wordt. Vervolgens keek hij met een enigszins vies gezicht naar het boek. Hij zei dat hij het wel zou lezen als hij eraan toe is. Maar nu nog niet. Aldus onze puber in spe. 

Voorlopig is flirten op het ijs nog spannend genoeg.

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu