Gevalletje grijs geweld

Papa’s, stel je voor. Je dochter van 15 komt niet thuis, maar zit samen met haar 28-jarige economieleraar in Tilburg. De man verklaart dat hij gevoelens heeft voor jouw meisje en dat ze al maanden seksen. Dan zou je toch even een bezoekje brengen aan school en het economielokaal allesbehalve voorbijlopen? 

Zo ook een woedende vader in Boxtel vorige week. Even verhaal halen op het Baanderherencollege liep uit op een knokpartij. Docent opgepakt voor misbruik, vader voor mishandeling. Nu heb ik de neiging een pleidooi te houden tegen seksuele handelingen met minderjarigen. Te roepen dat er in dit verhaal van het naïeve meisje, de geëmotioneerde vader en de ouwe viezerik maar één schuldige is en dat dat degene is die zijn pik achterna liep. Maar zou ik dan te snel oordelen?

Ook al geef ik pa groot gelijk en vind ik dat de school deze wet- en protocolnegerende docent moet ontslaan voordat er massa’s papa’s komen protesteren op het schoolplein, vechten mag niet. Toch, omdat ik pa’s emotie snap, vind ik geweld in dit geval te snappen. En wat het meisje en de leraar betreft: ik ken een vrouw die haar 17 jaar oudere vent leerde kennen in dezelfde situatie en uiteindelijk met hem trouwde. Wat nou als er niet direct een gelijk en een ongelijk is? Geen zwart en wit, maar grijs.

Hoe langer ik over deze delicten nadenk, hoe minder ik zeker weet. Dus de docent de maximale acht jaar gevangenisstraf geven? Vader straffen voor mishandeling of hem het incident vergeven? Laat ik God maar op mijn blote knieën danken dat het hier niet om míjn kind gaat. En dit verder aan de politie overlaten, die denkt tenminste na voordat ze iets roept.

Oorspronkelijke publicatie: Brabants Dagblad

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu