Groen en geel

Al jaren een hoge huur kunnen opbrengen, maar een hypotheek losgepeuterd krijgen ho maar. Door belachelijke inkomenseisen wordt het starters al jaren onmogelijk gemaakt, iets wat het CDA deze week eindelijk signaleert. Nou, ook de doelgroepen single ouders, alleenverdieners en zelfstandig ondernemers ergeren zich groen en geel aan onze kromme hypotheekregels, kan ik je melden.

Voor een hypotheek van 240.000 euro heb je een jaarinkomen of winst van 60.000 euro nodig. Dat noem ik geen sociale woningbouw, om directeur Rob Dekker van woonstichting Joost in Boxtel even te citeren, die deze week reageerde op de ‘sociale’ bouwplannen van gemeentelijke bestuurders. Nee, daarvoor moet je zo ongeveer 80 uur per week werken als senior notaris of jurist. En dus blijft het gros van de starters en gescheiden lui in huurhuizen zitten. Aflossen en vermogen opbouwen? Vergeet ’t maar. Dat recht is voorbehouden aan de huurbaas. 

Zelf maak ik al 6,5 jaar trouw een leuk maandbedrag, waar huiseigenaren om me heen stukken groter voor wonen, over voor mijn rijtjeshuis. Toen ik een paar jaar terug vol goede moed over de drempel bij de financieel adviseur stapte, kreeg ik te horen dat ik zo ongeveer een garagebox of kamer van postzegelformaat kon kopen. Niet bijster praktisch met drie kinderen, en dus zit ik nog steeds in dat particuliere huurhuis dat eigenlijk tijdelijk zou zijn en waarvan de hal nog altijd niet geschilderd is.

Misschien. Als de huizenprijzen wat zakken. Als de rente niet verder stijgt. Als het CDA met haar oproep ook naar huurlasten te kijken bij de hypotheekcheck de rest van het kabinet meekrijgt. Ja, misschien moet ik toch weer eens gaan praten bij mijn adviseur.

En anders de hal toch maar verven. Iets met groen en geel lijkt me wel wat.

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu