handtaslezen

25 Voorwerpen. Schat ik. Met de inhoud van de gemiddelde handtas kun je als vrouw al gauw 3 weken overleven. Een portemonnee, telefoon, sleutels (altijd onderin…), lipgloss, parfum en papieren zakdoekjes. Een flesje water, nagelvijl, mini-deo, tampons, agenda en zonnebril. Menig vrouw beschikt verder over wat paracetamolletjes, een halve make-updoos en natuurlijk een spiegeltje. Voor het geval dat. 

Dat al deze onmisbare items nooit in een schattig klein tasje passen, begrijpt iedereen. Vandaar dat de term hutkoffer meestal beter op z’n plek is. Als vrouw met een tassen- c.q. hutkoffertic en de nodige levenservaring, beschik ik over een gave. Toon me je tas, en ik vertel wie je bent. Is alles mooi gerangschikt en overzichtelijk of is je rinkelende telefoon in de verste verte nog niet te bekennen? Beschikt de binnenvoering over de nodige vlekken van verdwaalde lippenstiften en kleffe dropjes of ruikt hij naar bloemige parfum en Vicks keelpastilles? Ik onderscheid de gestructureerde perfectionist moeiteloos van de spontane rommelkont. 

Ook je levensfase laat zich aflezen. De tas met snoetenpoetsers en snoeppapiertjes kan aan niemand anders toebehoren dan aan de kersverse moeder. Als ze haar hippe tas tenminste nog niet heeft ingeruild voor een oerlelijke doch functionele luiertas. De tas met condoom in het zijvakje is ongetwijfeld van de happy single en het voorraadje Tena Lady’s verraadt ook het een en ander over de eigenaresse. En zit er een degelijke mannenportefeuille, een extra sleutelbos en een zwarte iPhone in? Dan is de dame in kwestie getrouwd en op stap met een makkelijk uitgevallen vent. Kan niet missen.

Toegeven, op stap is hij lastig. Hang je hem quasi nonchalant over je schouder of zet je hem – met alle risico’s van dien – op de grond? Een andere optie is hem loslaten. En hiermee de controle. Geef je hele hebben en houden letterlijk uit handen en laat hem thuis. Wat geld in je beha, je telefoon in je laars en de huissleutel onder de mat en klaar is Klara.

De handtas. Waarom zou ik komend seizoen eigenlijk nog een nieuwe kopen?

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu