Het oog van de gynaecoloog

Ze zouden verboden moeten worden. Jonge donkerharige gynaecologen met blauwe ogen. Laat ze lekker oogarts of KNO-arts worden. Of laat ze – als ze toch zonodig in vrouwen willen porren – in elk geval niet werken op dagen dat ik een bezoekje gepland heb staan. 

Van de week was het weer zover. Ik mocht mezelf achter het groene gordijntje ontdoen van mijn kleding. Vergat zelfs mijn sokken niet. Zo nonchalant mogelijk liep ik naar de andere kant van de kamer, richting de knapperd en zijn bejaarde collega die met smart op me zaten te wachten. Vriendelijk lachend, ook dat nog. Als ik nu oogcontact maak, kijken ze vast niet naar mijn cellulitis, overtuigde ik mezelf. Waarom had ik geen langer shirt aangetrokken, zodat er tenminste nog iéts verhuld was? De mooiboy had zijn handen al uitgestoken, terwijl ik me nog moest vleien op de stoel die voor hem stond. Zag ik daar nu een geamuseerde blik in zijn ogen? 

Lenig als ik ben, klom ik in de stoel en gooide ik mijn benen in de beugels. Goddank had ik die ochtend nog periodiek onderhoud gepleegd, wat overigens niks veranderde aan het oncharmante karakter van deze pose. Deze jongen ziet normaal gesproken natuurlijk alleen maar strakke twintigers, maakte ik mezelf wijs. Hoe meer ik hem zag kijken, hoe meer ik begon te zweten. Volgende keer toch extra deo spuiten voordat ik binnen word geroepen. En de nagellak op m’n teennagels niet vergeten bij te werken. Toen de arts tussen mijn benen verdween, verplichtte ik mezelf niet langer na te denken. De tangen en eendenbekken te negeren en aan iets leuks te denken. 

Alsof hij mijn piekerende vrouwenbrein doorzag, vroeg dr. Blue Eyes naar mijn vakantieplannen. Wroeten in wijdbeense vrouwen was duidelijk routine voor hem. Voordat ik het wist, ontdeed hij zich weer van zijn rubberen handschoenen en had ik zowaar een compliment te pakken. Meneer zei namelijk dat ik zo lekker ontspannen was. “En dan kunt u zich nu weer aankleden mevrouw.”

Lekker? Ontspannen? Ja ja, amehoela. Volgende keer vraag ik om zijn verrimpelde collega. Het is al ongemakkelijk genoeg allemaal.

Oorspronkelijke publicatie: MooiSchijndel Krant

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu