Klaar met die kersttrui

Waarom? Waarom is die afgrijselijke kersttrui ineens trending topic? Geloven we massaal in ‘hoe fouter, hoe beter’ of zo? Eén bezoekje aan Action, Hema of Zalando en het is volkomen duidelijk:  je hoort er niet meer bij zonder zo’n hysterisch geval. Verbazingwekkend hoe iedereen meer dan ooit meedoet aan deze van oorsprong Amerikaanse hype. What’s next? Moeten we volgend jaar een piek op ons hoofd? Een paillettenpiercing in de neus?

Truien met ingeweven kerstmannen, lichtgevende kerstbomen en driedimensionale rendieren met fonkelende rode neuzen. Je kunt het zo gek niet bedenken of we zitten ermee aan het kerstdiner. Op YouTube vind je praktische video’s die je stap voor stap door het breiproces heen helpen, zodat jij deze Kerst in je unieke zelfgemaakte kersttrui kunt shinen. Nog zoiets: die glitterbaardentrend. Wie gaat er nu rondlopen met een rood-groen-gouden baardje dat je van drie straten afstand aan ziet komen? Ik hoorde zelfs van de week iets over een pil die zorgt voor glitterpoep. Echt. Nu moeten ze ophouden. Al dat geblingbling valt in dezelfde categorie als de kostuums van de Toppers, tuinen vol schreeuwerige feestverlichting en over-de-top-kerststallen met hypermuziekjes. Het toppunt van wansmaak. En volgens mij heeft het verdomd weinig met de kerstgedachte te maken.

Toch – of daarom – zijn de landelijke kranten, (nieuws-!)zenders en half bekend Nederland er al weken druk mee. Ik zie respectievelijk voorbij komen: de Kanjer Kersttrui van de Postcodeloterij, Doutzen Kroes die haar gedragen trui weggeeft en BN De Stem met een heuse foute-kersttrui-wedstrijd. En ja hoor, uiteraard is er ook een Nationale Fouten Kersttruien Dag. Ze zullen dus wel íets hebben, die truien. Dat ze lekker warm zijn, kan ik nog wel bedenken. Een ander positief neveneffect lijkt me dat je gegarandeerd ruimte genoeg overhoudt voor het toetje. De wijde wollen trui lijkt me in dat opzicht het ideale alternatief voor de little black dress. Niks geen opdirken geblazen. Geen corrigerend ondergoed. Gewoon jezelf zijn. Heb je geen geld voor dure feestkleren? Bij Action scoor je een kekke kersttrui voor slechts 8 euro. Maar toch. Hoe comfortabel of goedkoop ook. ik krijg er de kriebels van.

En dus houd ik het liever klein en rustig. Even heb ik overwogen schaamhaar in de vorm van een kerstboompje te kweken. Of een unisex onesie met subtiele kerststerren aan te schaffen. Uiteindelijk heb ik besloten te gaan als kerstengel. Degene die me 20 jaar geleden heeft horen zingen in de nachtmis, beaamt vast dat dit beter bij me past. Een beetje liefde en zachtheid uitstralen af en toe kan geen kwaad. De wereld kan bovendien wel wat kalmte en vrede gebruiken, dacht ik zo. Wat ook handig is: met die vleugels kan ik wegvliegen als alle glitter en glamour om me heen me te veel wordt. Weg van de kersttruien en glitterbaarden. 

Hallelujah.

Oorspronkelijke publicatie: MooiSchijndel Krant kersteditie

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu