Klikokoorts

Een vierde kliko erbij. Ja joh, tuurlijk. Denkt de gemeente dat ik in Versailles woon? Ik heb al een keuken en tuin vol met afvalzakken en -bakken in alle kleuren, waar zet ik in hemelsnaam die nieuwe plasticbak neer? Ondanks dat rood mijn lievelingskleur is, hou ik liever een stukje tuin over voor pak ‘m beet een luie stoel of barbecue.

Net als ik mijn vader, ook wel bekend als mijn privé klusjesman, geïnstrueerd heb dat het nieuwe schuurtje in mijn tuin een stuk van de muur moet komen – er moet immers een uitgebreid wagenpark aan kliko’s tussen passen – lees ik dat het plan alweer in de vuilnisbak ligt. In Schijndel kunnen we blijven bbq’en en luieren, terwijl de stinkende zakken met plastic voorlopig in de bijkeuken blijven staan. Maarja, het is het één of het ander hè. En nu de extra kliko van de baan is, moet ik niet zeuren. Toch?

Eigenwijs als ik ben, gooi ik het toch de ether in. Op het nieuws hoor ik namelijk dat plastic apart inzamelen nauwelijks milieuwinst oplevert. En van bekenden met een minder zachte G hoor ik dat het sowieso ruimtebesparender, goedkoper en minder stinkend kan. Nu we een stad zijn met z’n allen, kunnen we in Meierijstad misschien ook wel een schop in de grond zetten voor een ondergrondse inzamelingscentrale? Of bezuinigen op aardgas en onze aardappelschillen, lege Pringles-bussen en vieze luiers zelf gaan verbranden in ruil voor energie? 

De oplossing moet blijkbaar niet van de gemeente komen, met een ingebouwde kliko op de hoek van de straat, maar van ons bbq’ende inwoners. Iemand nog andere opties, waarbij onze barbecue gewoon gebruikt kan blijven worden voor een sateetje in plaats van afval?
Ideeën indienen bij de gemeenteraad zou ik zeggen. Vóór 1 januari 2019 graag.

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu