Leeg of vol?

Wat doe je als je winkels te veel en woningen te weinig hebt? Juist. Dan verbouw je lege winkels tot woningen. En los je in één moeite de leegstand in het centrum, het woningtekort én ons schuldgevoel bij het online kopen van sinterklaascadeaus op. Waarom is Haaren hier al wél achter en Boxtel nog niet?

In Haaren maken ze vier woningen van een verlaten winkelpand. Door het groeiende aantal huishoudens en twintigers die onderhand wel eens bij pa en ma weg willen, heeft Haaren zo’n 60 nieuwe woningen per jaar nodig. Voor Schijndel zijn dat er 400, las ik, en in Eerde wachten 32 gegadigden op nieuwbouw die niet komt, waardoor opgegroeide jeugd noodgedwongen het dorp maar verlaat. Ook in Boxtel en Sint-Michielsgestel moet je serieus lang wachten op een huurhuis. Als we nu eens om te beginnen alle lege winkels vullen met woningzoekenden, net als we doen met overbodige kerken en boventallig verklaarde gemeentehuizen? Dat scheelt, in elk geval in Boxtel waar 13% van de winkelpanden een bordje te koop of te huur op de deur heeft hangen, al een flinke slok op een borrel. 

Voor basisscholen in krimpgemeenten, uitgestorven bibliotheken, afgedankte veestallen en het deze week failliet verklaarde Pakhuyzz in Schijndel heb ik ineens ook ideeën genoeg. En het mooie is, wij burgers hoeven ons niet meer schuldig te voelen over leegstand. Elke keer als je online shopt, draag je bij aan het oplossen van het woningtekort. Net als wanneer je besluit atheïst of vegetariër te worden, geen boeken meer te lezen of geen kinderen meer te maken. Zelfs drie dorpen verder rijden om je paspoort aan te vragen, wordt met deze gedachte draaglijk. 

Dank je wel Haaren voor het goede voorbeeld. Naast de winkel is nu ook ons glas half vol in plaats van half leeg. Smaakt toch nét een stukje beter.

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu