Mooi, mooier, mooist

Lieve 18-jarige Femke,

Mag ik je even storen? Haal dat chagrijnige gezicht voor de spiegel vandaan en stop met balen van die cellulitisbillen, die je veel te dik vindt voor dit rokje. Ik wil je iets vertellen. Ja, ik weet dat je zo opgehaald wordt, maar je vriendje kan best even wachten. Dat wat ik te zeggen heb, is belangrijk. En geloof me: je hebt er de komende tig jaar profijt van. Je bent namelijk mooi Fem. Mooier dan ooit.

Ik weet dat je denkt dat alle andere meiden op school mooier, slanker en zelfverzekerder zijn. Zal ik je eens wat verklappen? Dat zijn ze niet. Ook zij hebben putjes die je ziet met een vergrootglas. Puistjes en bultjes waar ze aan pulken, wenkbrauwen die alle kanten op groeien en nooit iets om aan te trekken. En de meiden zonder putjes in hun billen? Die balen van hun buik. Of tieten. En maken zich net zo druk als jij.

Al heb je het zelf niet door, je velletje is strak en gaaf. Geen rimpel, pigmentvlek of kraaienpoot te bekennen. En dan dat dikke, glanzende haar; Rapunzel is er niets bij. Je bent in staat te zwaaien zonder dat de boel wappert en past zonder proppen in een skinny jeans. Als je moeder het zegt, geloof je het niet. De meningen van je pestende broertje en die populaire trienen doen er meer toe. Neem je het van mij wél aan als ik zeg dat je een prachtlijf hebt? Een strakke buik, jaloersmakende taille en bovendien haargroei die binnen je bikini blijft, enig idee hoe handig dat is? Echt, trek aan die ganse garderobe. Koop alle maatjes 36 en showen maar. Als je straks een stuk of drie kinderen hebt gebaard – ja, je droom komt uit! – staan korte jurkjes en naveltruitjes toch nét ietsje anders kan ik je melden. Dan fantaseer je in termen van hydratatie, haarserum en spiermassa. Dan zou je willen dat je je vriendje kon verrassen met benen-in-je-nek-achtige capriolen en heb je spijt dat je jezelf nú niet wat meer hebt laten zien. Het klinkt misschien niet direct bemoedigend of gezellig, maar veel mooier dan dit word je niet.

Dus nog even over die billen van je. Ja, ik begin er wéér over omdat ik weet dat het diep zit. Het duurt nog even, maar over een jaar of 20 besef je dat je niets hebt om je voor te schamen. Dus zeur niet en trek dat rokje over die prachtkont. Sleur mee naar buiten dat vriendje en straal!  Want je bent mooi. Op je allermooist om precies te zijn.

Kus, 

je oudere zelf

P.S. Mag ik je om een gunst vragen? Hou het voorlopig bij deze haarkleur en laat die stijltang voor wat-ie is. Dank je.

Oorspronkelijke publicatie: Women Inc.

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu