Nieuwe mama

Aan menig keukentafel in Esch worden momenteel lijstjes met voors en tegens gemaakt. Nu mama Haaren niet lang meer heeft, mogen we een stiefmoeder uitzoeken. Wordt ‘t Vught of wordt ’t Boxtel? 

De ene burger kiest zijn nieuwe moedergemeente op basis van hobby’s of uiterlijk, de andere vindt haar garderobe of portemonnee het belangrijkst. En oja, wie heeft het mooiste zwembad en gemeentehuis? Omdat de meningen van inwoners verdeeld zijn, zette de gemeente een enquête uit. Inleverdeadline: Moederdag. Als we dan toch moeten kiezen wie er voortaan een handtekening in ons paspoort zet, gaan we er maar eens goed voor zitten. Al willen we eigenlijk ’t liefst bij onze vertrouwde mama blijven.

De vier dorpen binnen de huidige gemeente Haaren worden verdeeld over vier of vijf gemeenten die al kinderen hebben. Enig kind zijn wordt steeds zeldzamer in Nederland. Anno 1900 telden we nog 1121 gemeenten, nu 380. Dorpjes worden opgeslokt door grotere dorpen en steden. De reden? Efficiëntie. Je hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat we straks allemaal onder de paraplu van Den Bosch, Tilburg of Eindhoven lopen. Of dat Brabant ooit één grote gemeente wordt. Maar ach, zolang er niet opeens een vierbaans snelweg langs ons huis wordt aangelegd en we ons veilig voelen in moeders schoot, wat maakt die naam dan eigenlijk uit?

Tuurlijk, het zal best even wennen zijn als mensen vragen ‘waar kom je vandaan?’ Maar piekerende Esschenaren: maak je niet te druk. Reken maar dat de Dommel blijft liggen waar hij ligt, de buren gewoon de buren blijven en ’t die eikenboom echt niet uitmaakt of hij in Boxtel of Vught staat. Van binnen ben je Esch en blijf je Esch. Geen krabbel in je paspoort die daar iets aan verandert.

Oorspronkelijke publicatie: https://www.bd.nl/haaren/het-liefst-willen-we-allemaal-bij-mama-blijven~a0661c5f/

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu