Niks nieuws

De vrachtwagen van VT Wonen stopt voor de deur. Bergen vaasjes, kussens en kaarsjes worden uitgeladen. Een cateraar brengt de lunch voor de fotografen, stylisten en modellen en zelfs aan trendy kleden en lampen is gedacht. En wat belandt er uiteindelijk op dé foto? Een oude mat. Een afgelebberd knuffelbeest. Want dat oogt zo lekker vintage.

Kosten nog moeite zijn gespaard om de verbouwde boerderij van mijn broer en zijn vrouw op beeld vast te leggen. Eenmaal binnen, verwondert de interieurstylist zich over de bijzondere lamp van authentiek scheepstouw (lang leve marktplaats), het karakteristieke buikkastje (dank je wel kringloopwinkel) en de originele accessoires (wanneer is de volgende vlooienmarkt?). Vol bewondering aanschouwt hij de balken en vensterbanken van doorleefd hout en de gefreesde hartjes in de luiken van de bedstee. Hij staat even stil bij de zelfgetimmerde keuken en buigt zich aandachtig over de antieke vloertegeltjes, die mijn broer een paar maanden terug nog eigenhandig uit een Belgische badkamer stond te bikken. Hebben we al die fancy stuff eigenlijk wel nodig voor de styling van deze voormalige stal? Het ruikt hier al naar noeste arbeid en levendige verhalen. En zelfgebakken cake trouwens.

Nadat hij de interieurstijl bestempeld heeft als ‘niks nieuws’, het huis-tuin-en-keukenwoord voor vintage, dirigeert de binnenhuisarchitect de halve Trendhopper weer terug de vrachtwagen in. De zalmsalade verdwijnt in de koelkast. De ingehuurde modellen kunnen stoppen met nagels vijlen en onverrichter zake naar huis. Niks mooier dan verweerde balken, duurzamer dan een vijfdehands stoel en lekkerder dan verse cake. Sfeer zit ‘m niet in strakke designeritems, maar in natuurlijke materialen en spullen met historie. Niet in een perfect geplamuurde huisvrouw op een hip krukje, maar in een kind dat op de mat met zijn versleten knuffelbeer speelt. Het hoeft niet nieuwer, duurder of beter. Het ís er allemaal al. En het is goed.

Wijze man, die architect. Zien wat er al is, is soms zo verdomd lastig! En dat is niks nieuws.

Oorspronkelijke publicatie: MooiSchijndel Krant

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu