Partytime

Meierijstadse migranten. De een juicht extra werkhandjes toe, de ander maakt zich druk om overlast. Maar waar ik niemand over hoor, zijn al die nieuwe feestdagen die elke arriverende cultuur met zich mee brengt. Voor mij hebben arbeidsmigranten en feestelijke tradities nogal wat met elkaar gemeen. Wat je er ook over roept, zegt of zingt: je beledigt altijd wel iemand. 

Het begon met Sinterklaas en Zwarte Piet, overgewaaid uit Turkije. De discussie rondom racisme en slavernij duurt inmiddels zo’n 7 jaar en we zijn nog geen steek opgeschoten. Dan is er het Islamitische suikerfeest, actief gevierd door de moslims onder ons. En als er dan toch een Syrisch of Marokkaans kindje in de klas zit, doet de rest ook maar meteen mee, tot ongenoegen van sommige ouders. Redelijk nieuw hier is Halloween, meegebracht door de Amerikanen. Elkaar de stuipen op ’t lijf jagen en spleetogen in geel-oranje pompoenen snijden is steeds meer ingeburgerd in Nederland. Ik lees dat de Schijndelse bloemenwijk ook dit jaar weer een spooktocht organiseert en dat er volop trick & treats plaatsvinden, ondanks de groep mensen die om snoep bedelende kinderen niet bepaald waardeert. Voordat we het doorhebben, zijn we de komende maanden druk met Thanksgiving, de dag van de Spaanse Grondwet en Chinees nieuwjaar. En staan 21 november, de verjaardag van de Afghaanse profeet, en 11 november, de Poolse onafhankelijkheidsdag, al in je agenda? 

Doe even normaal allemaal en stop met klagen of je aangesproken voelen. Geniet gewoon van het extra personeel, het suikergoed en die spooktocht als je er zin in hebt en hou je mond als dat niet het geval is. Oja, kijk wel even uit met die pompoenen deze week. Snij de ogen ROND. Voor je ’t weet heb je boze Chinezen achter je aan.

Oorspronkelijke publicatie: Brabants Dagblad

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu