Rook

Op straat, het journaal en in de Tweede Kamer. Overal maken ze zich druk over rookvrije terrassen, stations, straten en wat al nog meer. Want brave burgers hebben recht op schone lucht en een lekker stuk vlees, zonder een verplichte portie koolmonoxide erbij. Word eens wakker ministers, instanties, bedrijven en particulieren. Terwijl jullie richting dat rookvrije terras lopen, loop je namelijk dwars door de uitlaatgassen, vliegtuigdampen en smoggordijnen. Voor jullie blijkbaar een detail, maar dát is pas luchtvervuiling. Tot de macht honderd schat ik zo. 

In de Meierij vind je al één rookvrij terras, namelijk bij eetcafé N9NE in Boxtel. Of twee lees ik nu, bij pannenkoekenhuis Belveren in Haaren is er ook een. Als niet-roker vind ik zo’n buitenrookverbod dikke prima. Goed voor de voorbeeldwerking richting mijn pubers en dat biefstukje smaakt stukken beter zonder penetrante damp in mijn neusgaten. Maar zou ik wegblijven als er wél gerookt werd? Nee. Voor die ene keer schuif ik wel een tafeltje op. Expliciet voor of tegen ben ik dus niet. Wél ben ik tegen het feit dat dit relatief kleine thema zoveel aandacht krijgt momenteel. Een beetje lopen muggenziften over die paar sigaretten die we meeroken, terwijl in Nederland 11,5 miljoen stik- en fijnstof verspreidende voertuigen rondrijden (en da’s nog zonder scooters, brommers etc.), nieuwe auto’s alleen maar méér CO2 zijn gaan uitstoten, het OV alsmaar duurder wordt en vliegreizen als warme broodjes over de toonbank vliegen.

Onze lucht is mega ongezond, en volgens de Gezondheidsraad is dat vooral te danken aan het verkeer en de slappe wetten voor luchtkwaliteit. Doe hier dus wat aan, beste overheid. Rookvrije terrassen in Boxtel en Haaren zijn een leuk begin, maar leg ons rij- en reisgedrag maar aan banden. We zullen even klagen – want zo zijn we – maar écht schonere lucht vraagt om een flinke portie witte rook uit jullie torentje. Santé.

Oorspronkelijke publicatie: Brabants Dagblad

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu