Schapentinder

Burgers mee laten denken over het profiel van hun nieuwe burgemeester, het is een trend. Ook in Boxtel is hard gebrainstormd over de functie-eisen van Mark Buijs’ opvolger. Hartstikke leuk, die burgerparticipatie en zo’n ideaalplaatje, maar ik voorspel dat het arme schaap dat uiteindelijk de sollicitatieprocedure overleeft gewoon vier poten heeft en geen vijf. 

Maandag krijgt de commissaris van de koning de profielschets aangeboden. Samengesteld met input uit een enquête, infobijeenkomst, de weekmarkt en e-mail. Zelfs basisschoolkinderen is naar hun droomburgemeester gevraagd. Het profiel bevat geen wollige taal of oeverloos geblaat, maar korte steekwoorden begrijp ik. Iets met typisch Boxtelse eigenschappen, wat dat ook moge betekenen, plus een flinke portie durf, stabiliteit, visie, enthousiasme, gezag, initiatief, creativiteit, sociale vaardigheden, planmatig vermogen, ambitie, duurzaamheidsprincipes, directheid, gezelligheid, culturele betrokkenheid en vooral verbindend vermogen. Vanuit de kinderen komt ongetwijfeld de eis dat hij of zij voetbalt én hockeyt én paardrijdt en Fortnite belangrijker vindt dan spelling. Het zal mij benieuwen of de winnende kandidaat straks in de smaak valt bij zowel Jan, Mohammed en Priscilla als Antwanette, Pieter-Arnoud en kleine Sophie. 

Vijfpotige schapen opgelet, de procedure begint overmorgen. Geen idee hoe die eruitziet verder. Wie weet word je wel naar rechts of links geswipet in ‘Verbinder Tinder’. Of doe je mee aan de talentenjacht ‘Burgervader gezocht’, waarbij je 30.666 stoelen moet laten omdraaien. Het kan ook zijn dat je langs de deuren wordt gestuurd voor een bak koffie met de mensen thuis. Eens kijken hoe je reageert op ‘Hé, goa zitte en vat un kuukske’. Burgerparticipatie, assessment en inwerktraject in één.

Hoe dan ook, om meningen vragen is verwachtingen kweken. Terwijl de kans dat je iedereen tevreden stelt 1 op ontelbaar is. Ik zeg succes commissie. En kandidaten, zet je beste pootje voor. Dat het meest menselijke schaap maar mag winnen.

Oorspronkelijke publicatie: Brabants Dagblad

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu