Sparren

Tussen het verlagen van de maximumsnelheid, de Meierijstadse afvalscheiding en geschrapte bouwprojecten door even een luchtig onderwerp dat niks met stikstof of CO2 te maken heeft: over 39 dagen is het Kerst. Jeuh, we mogen weer nadenken over onze kerstboom en versiering. Maar wacht, da’s helemaal niet luchtig. En heeft juist alles met het milieu te maken. Want welke boom doet nou de grootste duit in het klimaatzakje, de echte of de kunstversie? 

Ik heb even gegoogled en over wat de milieuvriendelijkste boom is, kunnen we wel een potje sparren. Kijk je naar de CO2-uitstoot, dan zijn er dingen om rekening mee te houden. Zo is de klimaatimpact van zowel de echte als de kunstvariant – denk aan productie en transport – ongeveer gelijk aan 25 kilometer autorijden. Een boom dicht bij huis kopen is dus altijd een beter idee dan 10 kilometer op en neer rijden voor het ophalen van een blauwspar of tweedehands Marktplaats kunstboom. Een echte is luchtvervuilingtechnisch niet handig als hij straks op straat wordt verbrand, en wél ecologisch verantwoord als je hem een vast plekje in de tuin geeft. Een plastic boom is dankzij PVC en brandvertragers stouter voor het milieu dan een levende, maar zijn langere levensduur van 10 jaar compenseert dit weer. En dan hebben we nog de versiering. Kunstsneeuw is killing. Je huis en tuin vol hangen met lichtsnoeren met gloeilampjes die je gezellig continu laat branden óók. Óf tig jaar dezelfde boom met kluit óf tig jaar dezelfde kunstboom nemen, dat blijkt het advies.

Pfff, gelukkig. Voelde ik me vorig jaar nog een klimaatkiller bij het voor de achtste keer van zolder halen van mijn nepmonster, dit jaar weet ik wel beter. Snoer led-lampjes en de vooroorlogse ballen van oma erin; duurzamer wordt het niet. Dag schuldgevoel. Welkom échte kerstgedachte.

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu