Uit met de uitverkoop

Mega opruiming. Helft van de helft. Tweede artikel gratis. Ben ik een keer niét zo naïef om op zaterdagmiddag te gaan, struikel ik nóg over de wanhopige kreten en krijsende etalages. Serieus. De anders zo gezellige stad lijkt wel een slagveld. Wat doe ik hier?

Omdat ik geen fan ben van krioelende massa’s en mensonterend gegraai, ontwijk ik de uitverkoop normaal gesproken. Omdat ik tegelijkertijd niet kan ontkennen dat mijn banksaldo na het kopen van die kerstcadeaus aardig geslonken is, heb ik me laten overhalen toch maar eens een kijkje te nemen. Na nog geen vijf minuten in de Zara weet ik ’t weer. Iedereen heeft haast. Er staan kinderwagens in de weg en overal waar ik kijk, komen rode stickers op me af. Met die in je nek hijgende koopjesjagers die ongevraagd je aura binnendringen, ben je je leven hier niet zeker. Wat een armoe.

Bij het wachten in de rij voor de paskamers in de Bijenkorf, valt mijn oog op de chagrijnige verkoopster. Met een lang gezicht snauwt ze voor de tigste keer dat maatje M weg is. En nee, ze hebben het vest ook niet meer achter. In een tevergeefse poging de winkel weer enigszins toonbaar te maken, vouwt en ruimt ze zich een slag in de rondte. Wat een klotebaan zeg. De man op het bankje ietsje verderop ziet er al minstens zo verslagen uit. Zag ik hem net niet gedesoriënteerd achter zijn vrouw aan sjokken? Volgens mij is de hele stad depressief, behalve die paar kirrende shopaholics met maatje 34 die in de overgebleven jurkjes, truitjes en broeken passen. 

Goed. Het is even zoeken, maar tussen de XS’jes en XL’etjes ontdek ik nog één grijs jurkje in maat M. Het kost me wat blauwe plekken en schrammen, maar nu heb ik ook wat. Hetzelfde geldt voor dat rode jurkje waar ik alleen nog maar even een vest bij hoef te scoren. Het is eigenlijk mijn model niet, maar voor dat geld kan ik hem echt niet laten hangen. Nu ik me zo dapper door de strijd heen sla, én maar liefst 65 euro bespaar, vind ik dat ik mezelf mag belonen. Met die gave broek die me al de hele tijd aanstaart en die – hoe kan het ook anders – van de nieuwe collectie is.

De uitverkoop en ik. Een echte knipperlichtrelatie. En voorlopig is het weer even uit.

Oorspronkelijke publicatie: MooiSchijndel Krant

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu