Undercover

Gaat je buurman op de meest rare tijdstippen met een kan benzine en aansteker de hort op? Brandt de zolderlamp van dat stel op de hoek 24/7 of vinden er dubieuze praktijken plaats in de schuur drie huizen verderop? Treed in de voetsporen van Anna Drijver en Tom Waes, meld je aan als undercoveragent en zeg dag tegen drugsboeren à la Ferry Bouman.

Nee, je hoeft niet richting Vlaanderen. Verhuizen naar een chalet is ook niet nodig en je komt niet met je kop op Netflix. Sterker nog, als vrijwilliger bij het Buurt Informatie Netwerk van Boxtel of Sint-Michielsgestel kun je gewoon anoniem vanuit huis werken. In 2017 moesten beide BIN-netwerken de boel weliswaar opdoeken door een datalek, dankzij nieuwe software gevonden bij grote broer Den Bosch kan seizoen twee van real life Undercover nu gelukkig van start. Eerder had Boxtel 1300 en Gestel 900 van die BIN-coördinatoren. Het doel is binnen een paar maanden weer op het oude ledenaantal te zitten. Iedereen met WhatsApp is welkom zich aan te melden als extra paar ogen en oren voor de politie. 

Voor de duidelijkheid: het is de bedoeling dat je melding maakt van verdachte figuren in de straat en zaken die wellicht het daglicht niet kunnen verdragen. In elke buurt zit straks zo’n coördinator in burger. Het is natuurlijk een béétje jammer dat elke belangstellende vraag van onze buren ineens een potentieel verhoor is, maar verder vind ik deze vorm van veiligheidsverhoging en misdrijfvoorkoming een verdomd goed initiatief. 

Nu alleen nog hopen dat we die partner verpakt als Tom of Anna er gratis bij krijgen. En dat onze buurvrouw die zo lief aanbiedt de planten water te geven, niet stiekem een infiltrant is. Fijne, veilige vakantie allemaal.

Oorspronkelijke publicatie: bd.nl

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu