Videovibes

Zaterdagavond. Gezellig ‘n filmpje huren. Na het inslaan van chips en cola, snuffel je wat rond in de thrillerhoek. Totdat de vaste medewerker een mustsee in je hand drukt, omdat hij alle films én jouw voorkeur tot in detail kent. Het is drie blockbusters voor een tientje, zullen we er ook eentje voor morgen meenemen? 
Het lijkt eeuwen geleden, maar ik heb het toch echt over 2005. Of kijk ik juist in mijn glazen bol en wordt de videotheek binnenkort weer hip?

In Sint-Michielsgestel staat er nog eentje overeind. Waar elders in Nederland de videobanden, dvd’s en blu-rays liggen te verstoffen op rommelmarkten en zolders, gaat Filmclub Gestel nog dagelijks de strijd aan met Netflix en YouTube. Als één van de drie Brabantse overlevers van de 1263 videotheken die Nederland in 2005 telde, is hier het life praatje nog niet vervangen door online recensies, sterrenranking en kijksuggesties die zelden ergens op slaan (huh? Terminator 2 omdat ik Notting Hill gekeken heb?). Ik ben benieuwd of het mysterieuze hoekje in de zaak – je weet wel, met dat rode gordijn ervoor – ook hier al is overgenomen door YouPorn.

Hoezeer ik innovatie ook toejuich en begrijp dat om je heen kijken of je betrapt wordt door de buurman stress geeft, toch heb ik zo’n vermoeden dat ook in deze de aanhouder wint. De elpee maakt immers ook een comeback en in de USA is de jeugd tegenwoordig lyrisch over het good old cassettebandje. Cool man, dat retrogeluid. Je kunt terugspoelen, vooruitspoelen, het links én rechts gebruiken en er zelfs gesprekjes mee opnemen! 

Voor je het weet geven we weer grof geld uit voor de nostalgische walkman, videorecorder en discman. En wie lacht er dan het hardst? Juist. De videotheek in Gestel. Nog even volhouden dus jongens. Jullie tijd komt eraan.

Oorspronkelijke publicatie: Brabants Dagblad

Jarenlang gaf Femke in haar wekelijkse column in het Brabants Dagblad haar kijk op het nieuws. Wat ze vindt van bijtende pitbulls, de sportschool, asoburen, onze prestatiemaatschappij en nepwenkbrauwen? Je leest het hier.

Meer lezen?
Check haar columnbundel ‘Ongezouten’

Menu