Alleenstaande moeder en zelfstandig ondernemer een onmogelijke combi?

Je doet waar je goed in bent, houdt je eigen broek op en bent financieel onafhankelijk. Je bepaalt je eigen werktijden, plant vrij in de vakanties van je kinderen en kiest zelf met wie je wel en niet wilt werken. Eigen baas zijn is heerlijk! Toch zijn er ook momenten waarop je denkt ‘waarom moest ik zo nodig zelfstandig ondernemer worden?’. Of ‘gaat het ondernemerschap eigenlijk wel samen met het moederschap?’. 

Juist voor deze momenten is onderstaand lijstje bedoeld. Met wat slimme tips & tricks kun jij lekker eigen baas blijven en tegelijkertijd een goede mama zijn. Oók als de oppas eens ziek is, je kinderen tegelijkertijd naar de tandarts, fysiotherapie en logopedie moeten en ongeduldige klanten je aandacht vragen… 

Oja, de genoemde tips zijn ook handig voor werkende moeders in dienstverband. Het is maar dat je het weet.

1    Organiseer en je doet meer
Een digitale agenda en goede familieplanner zijn onmisbaar. Ikzelf zet mijn zakelijke, sociale en gezinsafspraken in één agenda, zodat ik nooit iets vergeet. Ik probeer zoveel mogelijk vaste momenten aan te houden voor zaken als sport, boodschappen en de was, maar iedereen met kinderen weet dat een planning nooit heilig is. Zolang ik de planning continu bijwerk en genoeg ‘lege’ ruimte overhoud voor onvoorziene en spontane dingen, kom ik niet in de knoei. Ik dek ’s avonds de tafel voor de volgende ochtend en kijk ook altijd even in mijn agenda zodat ik weet wat me de volgende dag te wachten staat. Een beetje structuur is gewoon reuzehandig. Of je nu een autist bent of niet.

2    Vraag, accepteer én waardeer hulp
Echt. Regelmatig vraag ik me af wat ik zonder hulp in de huishouding zou moeten. Terwijl ik werk, wordt mijn huis van boven tot onder gepoetst. Niks lekkerder dan thuiskomen in een fris en schoon huis! Het kost misschien wat, maar wat mij betreft is het dat dubbel en dwars waard. Hetzelfde geldt voor hulp in de opvoeding, bij het klussen, bij het tuinieren, bij het koken en bij het op en neer brengen van de jongens naar voetbaltraining. Als je hulp vraagt, zul je versteld staan van hoeveel mensen er voor je klaarstaan. Misschien vindt je buurmeisje het juist leuk om de hond uit te laten tussen de middag? Of is die andere moeder uit de brand als jij jullie kinderen op maandag opvangt, terwijl ze op dinsdag uit school bij haar spelen? Voel je niet bezwaard en durf te vragen!

3    Laat je kinderen helpen
Niks mis met wat taakjes in huis. Zelf moest ik vroeger ook afdrogen, dus een keer een theedoek vasthouden valt heus niet onder de noemer kinderarbeid. De kliko buiten zetten, was opvouwen, tafel dekken… mijn jongens moeten er af en toe aan geloven. Voor niets gaat de zon op.

4    Plan vrije momenten in
Het is zo verleidelijk om momenten dat ik niet werk vol te plannen met etentjes, sport en andere leuke dingen. Terwijl niks doen af en toe zo fijn is! Het komt ook vaak voor dat ik mijn vrije momenten juist vul met werk, omdat ik achterlig op schema… Zijn mijn kinderen het weekend bij me? Dan geeft het me rust als ik het werk even twee dagen los kan laten. Werken op doordeweekse avonden? Ik begon ook ooit met het idee elke avond na half 9 te kunnen inloggen. Lekker ambitieus en soms ook haalbaar, maar je kunt ook overdrijven natuurlijk. Sinds een tijdje verwacht ik van mezelf dat ik maximaal twee keer per week mijn laptop opensla ’s avonds. Als ik drie instopsessies achter de rug heb en de laatste welterusten zeg rond kwart over 9, ben ik wel afgewerkt. Bijkomend voordeel: ik geef het goede voorbeeld. Ik wil tenslotte ook niet dat mijn kinderen continu achter hun iPad en spelcomputer zitten…

5    Geniet zonder schuldgevoel van de tijd zonder je kinderen 
Is er nog een papa in het spel die regelmatig voor de kinderen zorgt? Heb je een goede oppas bij wie ze in goede handen zijn? Zorg ervoor dat je ook geniet van de tijd zonder je kinderen. Of je nu aan het werk bent of met je vriendin luncht op een terras. Of je nu op vakantie gaat met je vriendje of een avond gaat stappen. Geniet zonder schuldgevoel! Je kinderen vermaken zich vast prima en hebben baat bij een gelukkige moeder. 

6    Zoek een goede oppas 
Ik bedoel hier niet de dagelijkse opvang, want die lijkt me sowieso een must. Ik heb het nu over die extra oppas die je vraagt voor een uurtje sporten, een avondje theeën met je vriendinnen of een gezellige koffiedate met die leuke man. Mijn ouders helpen me al zo vaak en passen een vaste dag per week op mijn zoons. Ik vraag ze dan ook liever niet té veel buiten deze momenten om. Bovendien vinden mijn jongens het superleuk als ons zeventienjarige buurmeisje komt babysitten. Vooral als ze haar van voetbal houdende vriendje meebrengt. 

7    Word vrienden met de plaatselijke groenteboer 
Zeg eens eerlijk, tijd om gezond en verantwoord te koken heb je niet altijd als werkende moeder. En je wilt niet elke dag friet, chinees of pizza eten. Hoe ideaal is het dan om een gezonde kant-en-klaarmaaltijd te halen bij de groenteboer? Je betaalt misschien iets meer, maar je kunt wel een uurtje langer doortrekken op de zaak. Of een extra spelletje spelen met je kind. Tijd ís te koop.

8    Zoek een kantoor buitenshuis 
Handig voor vrouwen die het lastig vinden de boel de boel te laten. Die pas rustig aan het werk kunnen als de afwas is weggewerkt en de was is opgehangen. Huur kantoorruimte buitenshuis! Ook hier geldt dat het meer kost dan thuis werken, maar je krijgt er veel rust en duidelijkheid voor terug. Voor mij werkt die scheiding werk-privé uitstekend om meerdere redenen. En als het écht nodig is (omdat er bijvoorbeeld een kind ziek is of je auto kapot is) dan log ik gewoon thuis in. The best of both worlds als je ’t mij vraagt.

9    Maak gebruik van het feit dat jij de baas bent
Herken je dat, dat je in theorie je eigen tijd kunt indelen maar je toch niet helemaal jofel voelt als je tijdens kantooruren gaat shoppen of sporten? Laat het gaan. Jij bent de baas over je eigen agenda en wie zegt dat je per se overdag moet werken? Zolang je goede resultaten behaalt is het oké, toch? Een dagje sauna, een ochtendje bijkletsen met een vriendin: het kán. Desnoods haal je de uren ’s avonds of in je vrije weekend in. Lang leve de flexibele werktijden!

10    Besteed dingen uit
Niet als in punt 2, 3, 6 of 7, maar dit keer bedoel ik het zakelijk. Doe waar je goed in bent en schakel deskundigen in voor dingen waar je minder goed in bent. Ben jij elke maand uren bezig met je administratie? Zit je te klooien met je website? Laat het doen! Scheelt je bergen tijd, frustratie en ergernis. En uiteindelijk geld, want jij kunt gewoon focussen op je eigen vak.

Oorspronkelijke publicatie: www.happysinglemoms.nl
Menu