Het familieweekend. Hemel of hel?

“Je weet het hè”, zei iemand laatst tegen me. “Vis en familie. Beide drie dagen houdbaar.” Hard lachen moest ik, al zag ik de ernst van de situatie zeker wel in. Die dag vertrokken we namelijk met de hele familie voor een lang weekend weg. In één huisje. Met z’n allen. Ik geloof dat een verdere intro niet noodzakelijk is.

Regels voor het familieweekend

Om ervoor te zorgen dat het gezellig bleef tot en met dag drie – en de harde broodjes op ons bord belandden in plaats van tegen elkaars hoofd – stelde ik op de heenweg in mijn hoofd alvast wat regels op. Gewoon voor de zekerheid. Want die vriendin had natuurlijk een punt. Met negen karakters in één keuken, op één bankstel en met één bad, da’s vragen om moeilijkheden. Of uitdagingen in elk geval.

Do’s

–    Je flexibel opstellen
Grote kans dat je je nu al drukmaakt over je snurkende vader, je zus die altijd haar zin wil hebben en de kinderen van je broer die niets lusten. De hoofdtip staat niet voor niets bovenaan dit lijstje en luidt: laat het los. Drijf je eigen zin niet door en geef een ander de ruimte. Laat die teugels maar even vieren. Over een paar dagen kun je weer je eigen gang gaan!

–    Afspraken maken over samen of alleen iets doen
Wij zaten met de hele familie in een huisje bij de Efteling. En de Efteling betekent vermaak, voor elke leeftijd. Van tevoren dacht ik al: hoe gaan we dat doen met die uiteenlopende wensen en interesses? Gelukkig had ik mezelf al ingesteld op opsplitsen, ik moest alleen de rest nog overtuigen. Want waar mijn vijfjarige nichtje houdt van Roodkapje en Doornroosje, krijgen mijn zoons geen genoeg van de Python en de Baron. Toen in de praktijk bleek dat mijn puber het na één rondje Sprookjesbos inderdaad wel gezien had – en mijn kleine nichtje één rondje Joris en de Draak traumatisch genoeg vond – zijn we los van elkaar verder gegaan. Helemaal prima voor een middagje. En iedereen blij.

–    Kiezen voor een huis met meerdere badkamers
En aparte toiletten. Samen tanden poetsen is nog tot daaraan toe, maar snel je mascara willen pakken en erachter komen dat je schoonmoeder onder de douche staat, is minder grappig. Die aparte toiletten behoeven denk ik weinig toelichting. 

–    Gaan voor gemakkelijk eten
Snel en gemakkelijk, dat zijn de toverwoorden voor eten met een groep tijdens een weekendje weg. Tenzij je een broer hebt die topkok is, alle tijd om de beste ingrediënten te scoren en kinderen die alles lusten. Zitten er moeilijke eters bij, ga je graag voor veilig en besteed je jullie dagen liever anders dan in de keuken, dan is een simpele macaronischotel of bezorgde pizza een beter idee. Die vitamientjes komen straks wel weer.

Don’ts

–    Veel doelen stellen
Wil je én die stad bezoeken én gaan zwemmen én een strandwandeling maken én gesprekken voeren bij het haardvuur? Dan wordt het lastig. Het loopt namelijk altijd anders dan je denkt. En dus zul je de lat niet te hoog moeten leggen en maar moeten zien wat de dag je brengt. Dat scheelt een hoop frustratie. Mijn zoons zijn er ook overheen gekomen dat ze het zesde ritje in dezelfde achtbaan moesten missen. Dan lukt het jou vast ook.

–    Het gezellig maken tussen de lakens
Net zo min als jij je ouders actief wilt horen zijn, staan zij niet te springen om jou te horen gillen ’s nachts. De muren in een gemiddeld vakantiehuisje zijn dun, geloof me. Laat die kroonluchter voor wat hij is en bespring je vriend of vriendin eens een nachtje niet. Je overleeft het wel.

–    De alcohol laten vloeien
Voor het eerst met je schoonfamilie mee? Daar zouden we een apart blog aan kunnen wijden. Het belangrijkste onderwerp? Laat dat zesde glas wijn staan. Deze tip geldt ook voor weekendjes weg met je eigen familie. Als je geen onherstelbare schade wilt aanrichten of domme uitspraken wilt doen waar je later spijt van hebt tenminste.

–    Voor jezelf opkomen
Hou je mening voor je als zijn vader er totaal andere ideeën op na blijkt te houden dan jij. Is hij voor Trump en jij voor Clinton? Speelt hij vals bij Monopoly? Hou je in. Braaf zijn is het credo. Jezelf zijn mag weer als je thuis bent. 

Ga jij binnenkort met de familie een weekendje weg? Met z’n allen genieten van elkaars gezelschap, goed eten en een goed gesprek? Haal die Yahtzee en Triviant maar vast van zolder, want na het lezen van deze do’s en dont’s ben je optimaal voorbereid. En onthoud: een weekend duurt maar een paar dagen. Het ís te doen. 

Oorspronkelijke publicatie: www.huurtent.nl/blog.asp
Menu