Leer deze 4 manieren van beïnvloeden

Leer deze 4 manieren van beïnvloeden en vergroot je overtuigingskracht 

Beïnvloeden is een onmisbare skill voor elke professional die iets voor elkaar wil krijgen. Wil je anderen meekrijgen? Meer invloed uitoefenen of gedrag van mensen veranderen? Willem-Jan Kuiper, een van onze trainers beïnvloedingsvaardigheden, legt uit hoe je beter leert beïnvloeden. “Het gaat niet alleen om het wát, maar vooral om het hóe.”

Beinvloeden als basis 
“Goed leren beïnvloeden gun ik iedere professional die een deuk in een pakje boter wil kunnen slaan”, begint Willem-Jan. “Zeker als je vaak moet onderhandelen of veel samenwerkt met anderen, zijn goede beïnvloedingsskills een basis voor de rest van je leven. Veel mensen zitten te veel op de inhoud. Steken bergen energie in een dik beleidsplan of strakke PowerPoint. Terwijl je vaak het verschil maakt met je houding en hoe je het brengt.”

Verschillende stijlen van beïnvloeden 
De een hoort graag concrete tips of argumenten, de ander wordt liever aan het denken gezet of geïnspireerd. Voor veel professionals is beïnvloeden echter gelijk aan beargumenteren, merkt Willem-Jan. “Terwijl er genoeg andere stijlen zijn om je gesprekspartner mee te overtuigen.”

1    Argumenteren 
Je komt met en weerlegt argumenten, benoemt feiten, herhaalt en lokt doelgericht reacties uit. Deze stijl zie je veel bij politici.

2    Aansporen
Je geeft tips of vertelt wat iemand wel of niet zou moeten doen. Binnen deze stijl, denk aan juf Ank uit de Luizenmoeder, stel je grenzen en ben je vrij direct en duidelijk. 

3    Onderzoeken
Door te luisteren en (door) te vragen, ontdek je wat er speelt bij de ander en hoe hij of zij denkt. Talkshowhosts passen deze beïnvloedingsstijl veel toe. 

4    Inspireren
Met deze stijl kun je een vonkje overbrengen. Je kruipt in de huid van de ander en bedenkt ‘what’s in it for him, her or them’? 

Stijlflexibel overtuigen
Aansporen en argumenteren zijn duwstijlen, enigszins dwingend maar in sommige situaties erg efficiënt. Onderzoeken en inspireren zijn trekstijlen. Hiermee verleid je en trek je de ander naar je toe. Welke stijl werkt, is volledig afhankelijk van de situatie, het doel, jouzelf en de persoon tegenover je. Bereik je bij je baas meestal niet wat je wilt? Gooi het eens over een andere boeg met een andere stijl van beïnvloeden. 

De kracht van stiltetolerantie
Nog een mooie manier van iemand beïnvloeden, vindt Willem-Jan de stilte toestaan. “Gedreven en gepassioneerde mensen zijn vaak vasthoudend en ratelen maar door, wat drammerig kan overkomen. Hen adviseer ik eens tot tien te tellen nadat ze hun punt gemaakt hebben. Dan geef je de ander ruimte én kom je veel krachtiger over.”

Oefenen in beïnvloeden
Beïnvloeden is een doe-vak. Je kunt er eindeloos over praten, maar het gaat uiteindelijk om ander gedrag aanleren. Een cursus beïnvloeden kan hierbij helpen. “Je wordt je bewust van hoe jij beïnvloedt en hoe anderen jou beïnvloeden, oefent met verschillende stijlen en wordt alerter en sterker. Daarnaast leer je tijd te nemen voor de voorbereiding van een gesprek. Wat is mijn doel? Wie heb ik voor me en waar is deze persoon gevoelig voor? Je zult merken: je krijgt meer voor elkaar dan voorheen.”

Cursus effectief beïnvloeden?
Merk je dat je meer uit je onderhandelingsgesprekken of presentaties kunt halen? Zou je graag nieuwe beinvloedingsskills leren, zodat je voortaan meer resultaat behaalt op een fijnere manier? In onze training Beïnvloedingsvaardigheden vergroot je je slagkracht!

Oorspronkelijke publicatie: https://www.sn.nl/inspiratie/persoonlijke-effectiviteit/leer-deze-4-manieren-van-beinvloeden-en-vergroot-je-overtuigingskracht
Menu