Tekstschrijver zonder meerjarenplan

Wat zijn je doelen voor komend jaar? Wat wil je graag bereiken? 
Het is weer december, wat betekent dat ik regelmatig de vraag krijg wat mijn plannen zijn voor 2020. Euhhh… Wat nou als ik geen in dikke vette letters geschreven toekomstvisie heb? 

Uitgewerkte beleidsplannen? Not for me.
Jaren geleden begon ik zonder ondernemingsplan. Op een of andere manier was ik toen al niet van de ellenlange marktonderzoeken en oneindig uitgewerkte SWOT-analyses, maar meer van het gewoon dóen. Ik ben in het diepe gesprongen en … boven gebleven. Ook vandaag de dag weet ik meestal niet wat er over 3 maanden in mijn agenda staat. En voor iemand die normaal gesproken ontzettend houdt van zekerheid – structuur en planning zijn zo ongeveer mijn doopnamen en ik lééf op to-do-lijstjes – kan ik daar verrassend goed tegen. Misschien doordat ik na al die jaren ondernemen het vertrouwen heb dat het altijd goed komt? Dat klanten me weten te vinden, dat ik teksten schrijf die goed zijn en dat ik leuke klussen naar me toe trek? Als kind al schreef ik erop los. De afgelopen weken schreef ik menig sinterklaasgedicht, enkel en alleen omdat ik het zo gaaf vind om te doen. Schrijven past simpelweg bij me en het is mijn talent, dus waarom zou ik op zoek gaan naar een diepere onderbouwing of reden voor alles?

Specialisatie? Nee, dank je.
Een andere vraag die mensen me wel eens stellen, is wat mijn specialisatie binnen het schrijven is. Dan mompel ik eerst van alles – van columns schrijven en slogans verzinnen tot interviews en persoonlijke verhalen uitwerken – totdat ik durf te zeggen dat ik me bewust niet specialiseer. Ik vind bijna alles leuk en kan niet kiezen tussen creatieve copywriting, zakelijke contentcreatie, human interest verhalen schrijven en ga zo maar effe door. En nee, ik kies ook niet tussen retail, HR, zakelijke dienstverlening, toerisme, zorg en alle branches die ik nu vergeet. Juist de afwisseling houdt me scherp en geboeid. Tig verschillende opdrachtgevers. Steeds weer andere materie om me in te verdiepen. I love it! En ik leer nog eens iets bij. Dus nee, ik specialiseer me lekker niet.

Potloodvisie? Yes please!
Vrij zijn en alle kanten op kunnen, dat is een van de fijnste dingen van het zelfstandig ondernemerschap. Als ik een tof idee of bepaalde wens heb, wil ik er niet eerst tig planningen, brainstormsessies en meerjarenplannen op loslaten. Dan wil ik het gewoon proberen en zien of het lukt. Noem het ongeduldig, impulsief of naïef, ik noem het graag daadkrachtig en doelgericht. Dus wat ik in 2020 ga doen? Wat ik leuk vind dames en heren: schrijven. Dat heeft in de voorgaande jaren ook gewerkt. Ik herken me dan ook 100% in bijgaand gedichtje van Lentezoet. Hmmm… nu ik erover nadenk wil ik misschien wel meer gedichtjes gaan schrijven in 2020… ik zet ’t op mijn lijstje. Met potlood 😉

Rest me nog jou alvast een nieuw jaar vol mooie plannen en tegelijkertijd eentje zonder al te veel plannen te wensen.
Dat je maar mag blijven doen wat je leuk vindt 🙂

Menu